Hana Urbánková: Sirupy z jarních bylinek jsou ohromnými pomocníky

1. duben 2014
Dobré odpoledne

Domácí sirup, to je velká dobrota, a dokonce není ani tolik náročný na přípravu. Běžně k výrobě sirupů používáme ovoce ze zahrádky, bobulovité plody, ale vzhledem k tomu, že teď není jejich sezóna, poradila nám bylinkářka Hana Urbánková výrobu sirupů bylinkových.

Výborné jsou čerstvé jarní kopřivy, které už narostly a dají se trhat. Vložíme kopřivy do nádoby, zahřejeme na teplotu asi 80 stupňů, pak by se to mělo pod pokličkou nechat ustát asi 18 hodin. Výluh pak obsahuje všechny důležité látky, které ta bylinka má. Výluh se pak scedí, vymačká a zakonzervuje cukrem v poměru na litr extraktu kilo cukru. Je možné přidat i kyselinu citronovou.
Cukr je možné použít běžný řepkový, ale i třtinový, kdo dává přednost zdravější variantě.

Tekutina se začne opět zahřívat a opět na nejvyšší teplotu 80 stupňů, odpařuje se voda a konečná konzistence by měla být o něco řidší než med. Tyto sirupy by měly vydržet v chladu (v ledničce nebo ve sklepě) po celý rok.

Bylinkové sirupy jsou vhodné na přislazení do čaje, sirupy dětem při kašli. Kromě kopřiv můžete využít i smrčkové výhonky, nebo jitrocel, oba jsou výbornými pomocníky při plicních onemocněních, astmatu, rozedmě plic nebo i k posílení imunity organismu nebo k jeho odhlenění. Dají se podávat už i úplně malým dětem.

Sirup vyráběný za studena se dělá podobně – kdo má zamražené bobuloviny s vitamínem C: aronii, maliny, rybíz, ostružiny nebo i šípek, může je postupně používat k výrobě sirupu za studena. Do skleněné láhve se nasypou plody až po okraj, zalijí se vodou, zasypou se kyselinou citronovou a ponechají se tak do druhého dne. Pak se výluh přelije přes plátýnko, vymačká a opět se přidá na litr extraktu kilo cukru. Vymíchává se za studena, dokud se cukr nerozpustí, což je sice velmi pracné, ale na druhou stranu v tomto sirupu je opravdu hodně vitamínů.

CHAT:

Pavla Sirová - Dobrý den, chtěla bych se zeptat na podběl nebo nějaké jiné jarní bylinky - dají se z nich také dělat ze všech sirupy, nebo se některé druhy nehodí? Co byste ještě doporučila z bylin, které brzy porostou a pokvetou?

Dobrý den, chtěla bych říct, že záleží hlavně na Vaší nápaditosti, z čeho si sirup vyrobíte. Teď už se dá vyrábět z květů sedmikrásek - ten je úžasný na průdušky a také na detoxikaci a hlavně je velmi chutný. Dále z květů podběle, který jste zmiňovala, také z květů prvosenky i plicníku - vše již v plném květu i u nás na Vysočině. Všechny tyto bylinky jsou výbornými pomocníky při zahleněných průduškách. Jinak kvete i devětsil - výborný při astma, dráždivém kašli, tlumí křeče v celém organismu a pomáhá snižovat horečku. Tento sirup velmi doporučuji, pokud má někdo problémy s laryngitidou a lidé si ho nemohou vynachválit. Dále pak začnou kvést kaštany (jírovec maďal) - z květů připravuji sirup na problémy s křečovými žilami, s krevním oběhem. Nemůžeme zapomenout na pampeliškové květy, bezové květy, mátu, meduňku, yzop, šalvěj, jitrocel, třezalku, hloh atd. Výborný je také sirup z mlaďounkých březových lístků, který se užívá na pročištění močového ústrojí - takže při problémech s ledvinami, močovým měchýřem a s tím jsou spojené problémy s klouby. S pozdravem Urbánková

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.