Dejte si koktejl z pampelišek, radí Iva Georgievová

2. duben 2014
Dobré odpoledne

Spousta slunce a vysoké teploty jsou letos na jaře oproti jiným rokům až nepřirozené. U některých lidí se proto může projevovat nadměrná únava, v posledních dnech se objevují i potíže s močovým ústrojím, zahleněním nebo alergiemi.

Rozkvetly břízy i další stromy, a proto lidi alergické na pyly svědí oči a trápí je ucpaný nos. Na ten radí Iva Georgievová pravidelně užívat přepuštěné máslo ghí nebo sezamový olej. Obojí se vtáhne nosem, tím se dýchací cesty zvlhčí a noc přestane být oteklý. Není třeba se bát, na rozdíl od solných roztoků je tato kúra příjemná. Jinak by se ale potíže s alergiemi měly léčit přes zimu - v období klidu - a v těchto dnech už můžeme jen mírnit její projevy.

V postní době, která potrvá ještě tři týdny do Velikonoc, můžeme do jídelníčku zahrnout první rostlinky ze zahrad. Naše játra i krev, která se díky tomu pročistí, nám budou vděčná. Velice vhodné k tomuto účelu jsou listy pampelišek. Ty navíc pomáhají při otocích nohou, rukou nebo prsou i při potížích s menstruací.

Jak pampeliškové listy v kuchyni využít? Hrst pampeliškových listů společně s medem a citrónovou šťávou a vlažnou vodou rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem na jarní velice chutný koktejl. Další možnost je jíst listy pampelišek v salátech – buď samotné nebo s jinými druhy listových salátů. Jsou trochu hořké, ale naše tělo hořčiny potřebuje.

Než nám toho na zahrádkách vyroste více, můžeme si postní jídlo připravit i ze zásob ve spíži. Výborně nás zasytí čočkový salát, který by se ale neměl jíst studený.

Čočku uvaříme (červená je rychleji a také méně nadýmá), mezitím si na olivovém oleji nebo na másle ghí orestujeme zelí a přidáme bylinky – tymián, kmín, jemné kari, koriandr nebo bazalku a vmícháme uvařenou čočku. Hodí se jako hlavní jídlo i jako svačina.

Luštěniny obecně odbourávají tuk kolem pasu, čočka navíc normalizuje množství cukru v těle a je bezlepková, takže se výborně hodí téměř do všech diet, ale i do běžného jídelníčku.

autor: dak
Spustit audio