Alergie na lepek znamená celoživotní omezení v jídle

4. červen 2014
Dobré odpoledne

Celiakie je závažnější alergie na lepek neboli nesnášenlivost lepku. Jak v odpolední poradně vysvětlila nutriční terapeutka Jitka Turňová: „Při celiakii je reakce v tenkém střevě taková, že si tělo vytváří na lepek protilátky, což vede ke zdravotním problémům - průjmům, proteinové podvýživě a podobně.“

Z počátku není snadné odhalit, že potíže při trávení způsobuje právě lepek, ale podle Jitky Turňové to jde u dětí lépe. „Příznaky jsou totiž u dětí typické. Jde o nadmutí, průjem, a tučnější stolici, vlastně jde o celkové neprospívání dětí.“

Dospělí mají naopak mnohdy netypické příznaky: jakýkoliv druh nevolnosti nebo plynatosti až po kožní projevy. V takových případech je třeba udělat testy na celiakii. „Nejprve se provede odběr krve, ale pro úplné potvrzení celiakie se odebírají vzorky z tenkého střeva pomocí biopsie, což je dnes poměrně neinvazivní metoda,“ uklidnila Jitka Turňová všechny, koho slovo biopsie mohlo vystrašit.


Lepek je obsažen ve všech obilovinách. „To znamená, že ho najdeme prakticky ve veškerém běžném pečivu, ale obsahují ho také klasické houskové knedlíky nebo těstoviny, i některé uzeniny. Potraviny obsahující lepek musí být označeny obrázkem s přeškrtnutým klasem i informací o tom, že se v nich lepek vyskytuje,“ popsala nutriční terapeutka, ale dodala, že stopové množství lepku nemusí pro člověka trpící celiakií znamenat velké nebezpečí.


„Pokud v rodině máme celiaka, není nutné, aby se jeho jídelníčku přizpůsobovala celá rodina. Při přípravě bezlepkových jídel je určitě vyšší finanční náročnost,“ uvedla Jitka Turňová a jako druhý důvod přidala, že tento druh stravy by byl pro běžného člověka příliš jednostranný.

V dnešní době není problém pořídit si i bezlepkové pečivo – ať už v obchodě nebo ve vlastní domácí pekárně z nějakých bezlepkových směsí na pečení. Z příloh je nutné vyhýbat se těstovinám a pečivu, naopak rýže, brambory i kukuřice jsou v pořádku.


Podrobnosti o jídelníčku najdete na internetové stránce www.bezlepkovadieta.cz.

autor: dak
Spustit audio