Léto je skvělé období k pohybu

9. červen 2014
Dobré odpoledne

Kdo s cvičením začíná po delší době, po zdravotní pauze a podobně a má strach přidat se k lidem, kteří jsou zvyklí pravidelně cvičit, může buď začít sám doma, než se trochu rozcvičí a dostane se do formy. Simona Hniličková z jihlavského studia Body Move ale varuje: „Když člověk cvičí sám doma, nemusel by cvičit úplně správně nebo by mohl udělat nějaké chyby ve svém stravování, možná je proto lepší připojit se ke skupině lidí, kteří jsou na tom podobně,“ doporučuje.

Kurzy, které pořádá sdružení STOB, jsou obvykle tříměsíční a kromě pohybu ve skupině přinášejí i odborná doporučení ohledně jídelníčku a změny životního stylu, která k tomu patří. Další kurzy cvičení STOB začnou ve studiu Body Move znovu od září.

Jakým pohybem ale smysluplně naplnit letní období? „Samozřejmě kdo se rád hýbe, v létě bude určitě jezdit na kole, plavat a obecně provozovat sport, jaký má člověk rád. Není ale nutné přerušovat doházení do jakýchkoli cvičících kurzů, které jsme si oblíbili a kam jsme se zapojili, pokud přes léto pokračují,“ míní Simona Hniličková.


Sama vede letní školu pole-fitness, která je velmi oblíbená a naplňuje se zejména ženami, které se už nemohou dočkat, až se zapojí do podzimních kurzů, nebo se chtějí s touto novinkou seznámit. „Pole-dance neboli tanec u tyče je více taneční, ale pole-fitness je opravdu tvrdá práce na tyči, musíte se na ní udržet, takže se posiluje celé tělo. Je to těžší než třeba školní šplh,“ usmívá se.


„Hodně populární je poslední dobou dance aerobik, to je taková kombinace klasického aerobiku, kde se vyskytují všechny kroky, které z aerobiku známe, spojené s tanečními kroky. Je tam více tanečních prvků. Objevuje se tam ča-ča, nějaké to kopnutí rokenrolu a podobně. Celkově je toto cvičení rychlejší a pomáhá ke zlepšení fyzické kondice,“ popisuje Simona Hniličková.


„Výhodu mají ti, kdo už mají zkušenosti s klasickým aerobikem, protože už znají ty kroky a mohou pak stíhat to rychlejší tempo, ve kterém se dance aerobik cvičí,“ uzavírá lektorka.

autor: dak
Spustit audio