Kytara jako vánoční dárek, to opravdu funguje

15. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Vánoční dárky se nakupují i v hudebninách. Milan Polreich z jihlavské prodejny hudebnin dodává, že hudební nástroj se jako dárek objevuje pod stromečkem často. „Chválím rodiče, kteří si všimnou, že jejich dítě pěkně zpívá a rozhodnou se mu koupit hudební nástroj. Není nutné začínat na začátku školního roku v základních uměleckých školách. Když se lidé chtějí naučit hrát na nástroj sami, mohou jako samouci využít například internetové kurzy.“

Prodávají se flétny jako první nástroj pro malé děti, a jako dárek se objevují i dražší dechové nebo klávesové nástroje. „Tam je to spíše tak, že máme nějaký nástroj a Ježíšek je ideální příležitost pořídit si nový, lepší,“ vysvětluje prodejce. K těm snazším hudebním nástrojům patří akustická kytara. „Právě u ní je pokrok hodně rychle vidět, stačí tři až čtyři akordy a už můžete hrát nějakou písničku. Nemusí to být nudná cvičení, která člověka nebaví. Kytara jako vánoční tip, to opravdu funguje,“ usmívá se Milan Polreich.

U lepších kytar musíme počítat s vyššími cenami, ale jsou i nástroje, které nejsou tak drahé, může si je dovolit téměř každý a přitom mají pěkný zvuk. „Už kolem dvou, tří tisíc korun se dá pořídit nástroj, který hraje pěkně a přitom se o něj nemusíte tolik bát,“ doporučuje prodejce. „Radil bych pokud možno vybírat kytaru, které se říká španělka, jumbo nebo westernová kytara, která je stavěná na železné struny. Ta má v těle křížové žebrování, podpůrnou kostru, která ji drží velmi dobře pohromadě a v krku má železnou výztuhu. Lépe potom přežívá teplotní extrémy, například v létě u táboráku, kde je odolnější.“

Podle Milana Polreicha se u levnějších kytar kolem 1500 korun dostáváme na úroveň supermarketů: „Tady není jasný materiál ani původ kytary. Proto říkám zákazníkům i začátečníkům, že není špatné jít s cenou malinko výš, protože je to úžasný nástroj a on nakonec v rodině ty čtyři akordy někdo pokoří,“ říká s úsměvem.

U hudebních nástrojů je stále přímá úměra – čím dražší nástroj, tím je kvalitnější. „Záleží, jak moc z toho nástroje chceme dostat libý či obyčejný zvuk. Osobní výběr hudebního nástroje je správný. Musí vám sednout do ruky, i do ucha. Nástroj musí být seřízen, zvukově v pořádku, u klávesových nástrojů je zase potřeba pochopit všechny funkce – proto je lepší v prodejně hudebních nástrojů se na ně informovat.“ Milan Polreich také radí podívat se i na značku a vybrat si nástroj od známějších výrobců.

Chat s Milanem Polreichem

autor: dak
Spustit audio