Trombóza může být i tichým zabijákem

3. únor 2015
Dobré odpoledne

O krevních sraženinách, které vás během chvíle mohou zabít, povídala v úterý na Regionu primářka hematologicko-transfúzního oddělení jihlavské nemocnice Miroslava Leinertová. Na začátku vysvětlila, co vlastně cizí slovo trombóza představuje.

„Trombóza znamená vznik krevní sraženiny v cévě. Tou cévou může být jak žíla, tak i tepna. Daleko častější jsou ale trombózy v žilách, a to hlavně dolních končetin. A pokud se část té sraženiny oddělí a putuje krevním řečištěm, může být odnesena do jakéhokoliv orgánu,“ vysvětlila posluchačům Regionu primářka Leinertová. „A tenhle vmetek, který docestuje do některého orgánu, se nazývá embolus. Nejhorší stav je, když zacpe některou cévu v plicích. Smrt potom může nastat během několika minut nebo hodin. U fatálních embolií velkého rozsahu nepomůže ani okamžitý lékařský zásah,“ upozornila lékařka.

Před vznikem trombózy se může chránit každý z nás. Existují nebezpečné situace, ve kterých bychom se měli hlídat.

„Rizikové situace vzniku trombóz jsou například věk. Nad 65 let už považujeme každého člověka za rizikového. Další nebezpečná situace je u pacientů po srdečním selhání nebo u pacientů s nádorem. Patří sem také obezita, vysoký krevní tlak a kouření,“ vyjmenovala primářka.

„Rizikem jsou také operace zejména v břišní dutině nebo ortopedické, složité těhotenství a užívání hormonální antikoncepce. Tady je třeba zvážit, jakou má dívka nebo žena, která užívá hormonální antikoncepci, rodinnou anamnézu. Jaká onemocnění se dříve v rodině vyskytovala. Pokud je ta zátěž velká, je dobré ženu vyšetřit na trombofilii. A podle výsledku potom doporučíme užívání hormonální antikoncepce nebo přikročíme k jiným specifickým doporučením,“ vysvětlila Miroslava Leinertová svůj postoj k otázce užívání hormonální antikoncepce.

Jak se tedy před smrtelným nebezpečím trombózy a embolie chránit? Před plánovanou operací vás pohlídá lékař. Když ale vyrážíte na dovolenou a máte před sebou dlouhou cestu autem, autobusem nebo letadlem, je podle primářky Miroslavy Leinertové na místě trombózy se obávat. „U zdravých lidí, kteří nemají prokázanou trombofilii, jsou doporučení obecně známá. Radí se hodně pít, pohybovat se, protáhnout a projít, alespoň jednou za hodinu zahýbat nohama v kotnících a vyhnout se kávě a alkoholu.“

Jak ale stav, kdy vám hrozí bezprostřední nebezpečí, poznat? U trombózy pociťují postižení nepatrné bolesti lýtka, tlak a napětí v nohou a v poslední fázi se objeví otok. V okamžiku, kdy se na to nabalí plicní embolie, tak se přidá bolest na hrudníku, horší dýchání, rychlé bušení srdce. Může se přidružit i pocit píchání mezi žebry při nádechu, suchý kašel a celková úzkost,“ popsala stav primářka.

Miroslava Leinertová, lékařka

Pokud máte podezření na trombózu v autobuse nebo letadle, je první pomocí dát nohy do vodorovné polohy, pít hodně tekutin a uvézt se do klidu. A samozřejmě hned jak to bude možné vyhledat lékaře.

Pochopitelně daleko víc na pozoru se musí mít lidé, kterým už byla diagnostikovaná trombofilie.

„Trombofilie znamená, že v rizikových situacích má krev větší tendenci se srážet, rozhodně to neznamená, že je krev hustší než u jiných lidí,“ vyvrátila primářka laický popis onemocnění. „Každý, u koho je trombofilie zjištěna, je o rizicích řádně poučen,“ zakončila odpolední poradnu primářka Miroslava Leinertová.

Chat se Miroslavou Leinertovou

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.