Sáhněte po osvědčené značce klávesových nástrojů, radí Milan Polreich z jihlavské prodejny hudebnin

4. únor 2015
Dobré odpoledne

„Základní klávesy neboli keyboard pro děti, které chtějí chodit do umělecké školy, můžete pořídit za pět tisíc korun. Má už zvuky, které vás budou bavit. Nic levnějšího nedoporučuji pořídit,“ radil na Regionu host Dobrého odpoledne Milan Polreich z jihlavské prodejny hudebních nástrojů.

Základní keyboard si může pořídit i člověk, který vůbec neumí hrát na klavír. „Je jednodušším řešením než klasické piano. Pravou rukou hrajete melodii, kterou se naučíte, a doprovod levé ruky stačí obsluhovat jedním prstem. Na druhou stranu i hra na keyboard může být umění. Nejde o samohrajku, jak se někdy nepřesně říká. Ovládat keyboard, aby zněl jako celá kapela, je stejně dlouhé učení a umění, jako třeba naučit se hrát na klasický klavír,“ doplnil Polreich.

„I klávesy v ceně pěti tisíc korun mají v sobě 450 zvuků a může tak napodobit kterýkoliv nástroj v kapele. Využívat keyboard mnohdy začnou i hráči na klavír, protože je snadno přemístitelný,“ řekl prodejce. Levnější zboží je podle Polreicha spíše na úrovni hračky pro děti. „Zvuky jsou obyčejnější, funkcí je méně. Musíme počítat s menším rozsahem a také s tím, že klaviatura nereaguje na úhoz. Tedy ať bušíme do kláves vší silou nebo jen jemně, tón zazní vždy stejný,“ vyjmenoval nedostatky levných nástrojů Milan Polreich. Naopak dražší keyboardy umí více věcí. „Čím dražší nástroj, tím má hlavně kvalitnější a reálnější zvuk,“ objasnil.

Nová akustická piana stojí podle hosta Regionu kolem osmdesáti tisíc korun. „Základní pianino české i zahraniční se pohybuje v cenové hladině nad osmdesáti tisíci korun. Levnější nástroje se vyrábějí v Číně, ale je potřeba říct, že úroveň zpracování a výdrž materiálu není dobrá,“ varoval před pořízením nástrojů z Číny Milan Polreich.

Ušetřit i dvě třetiny ceny piana můžeme pořízením digitálního nástroje. „Běžný laik dnes už nepozná podle zvuku klasické piano od digitálního. Digitální piana jsou plnohodnotnou náhradou akustického nástroje. Koupíte klavír, který vypadá jako klavír, má stejný rozsah, tři pedály, hraje se na něj stejně a zní jako klasické piano. Výhodou je, že si můžete jeho zvuk ztlumit nebo dát do sluchátek. A nástroj se nemusí ladit. Kvalitní značková digitální piana už pořídíte za dvacet tisíc korun,“ radil host Dobrého odpoledne.

Klávesový nástroj, ilustrační foto

Někde se můžete potkat i s názvem stage piano. „Jde o digitální piano, které nemá kolem sebe dřevěný obal, aby vypadalo jako klasický nástroj, ale dá se jednoduše přemístit a usadit na kovový stojan. Využívají ho, jak název napovídá, muzikanti na koncertech. Stage znamená pódium,“ vysvětlil Milan Polreich.

Čtěte také

Ten, kdo nemá dostatek peněz na nový nástroj, často koupí zboží z bazaru. Pořízení nástroje z druhé ruky s sebou ale nese rizika. „U klasických pianin je potřeba, aby fungovala mechanika nástroje. I prostředí, ve kterém je klavír umístěn, může mechaniku poškodit. Pořízení nového digitálního piana vyjde na stejné peníze a máte jistotu, že vám bude bez ladění a oprav sloužit dlouhou dobu,“ uzavřel jihlavský prodejce hudebních nástrojů a zároveň muzikant Milan Polreich.

Spustit audio