Trávník potřebuje po zimě oživit a odstranit místa napadená plísněmi

13. březen 2015
Dobré odpoledne

Na jaře potřebuje trávník důkladné ošetření. Lubomír Mach radí prohlédnout ho, zda nemá defekty: „V trávě se může objevit nějaká hniloba nebo po zimě sněžná plíseň. Na trávníku vypadají místa napadená plísní jako bílé nebo šedavé fleky. Právě ty bychom měli odstranit. Buď použijeme klasický vertikutátor nebo vertikutační hrábě.“

Právě vertikutátor je pro ošetření trávníku tím nejlepším pomocníkem. „Má i drátový válec, který krásně vyhrabe starou trávu i zbytky listí, které na zemi zůstaly od podzimu. Pokud po odstranění napadených kusů trávníku zůstanou prázdná místa či hlubší díry, měli bychom je nejprve posypat travním substrátem a na něj osít travní směs,“ doporučuje Lubomír Mach. Travní směs se má upěchovat proto, aby v případě deště nebo silného větru osivo neuletělo. Na jaře by se také mělo používat dusíkaté hnojivo na trávník.

Trávníky jsou někdy zarostlé velkým množstvím mechu, což je dobře viditelné právě v tomto období, než začne tráva růst. „Většinou se to stává na hodně rozlehlých, ale především na vlhkých pozemcích. Vápno proti mechu příliš nepomáhá,“ obává se Lubomír Mach a spíše doporučuje mechanické narušení mechu. Nejprve mech ručně vytrhat, následně posypat pískem, který vlhkost pohlcuje a na závěr použít přípravek na odstranění mechu, například Mechstop.

Stromky i živé ploty ocení prořezávku

Okrasné i ovocné stromky bychom měli také prohlédnout a odstranit nemocné nebo uschlé větve. Podle Lubomíra Macha je ještě stále čas i na prořezávku stromů. „Vhodný nástroj vybereme podle tloušťky větve. Asi do pěti centimetrů stačí klasické nůžky nebo větší pákové nůžky, na silnější větve, které potom na stromě tvarujete, už vyžadují použití pilky.“

Ze živého plotu bychom měli po zimě odstranit napadané listí a větvičky. Dobrým pomocníkem je vysavač listí, který pomáhá i se sběrem listí ze země. V této době je možno živé ploty nebo buxusy vytvarovat. Jaro je také pro zahradníky či chalupáře vhodným obdobím pro pořízení substrátů, hlíny, kůry, ale i strojů, sekaček či vertikutátorů.

Chat s Lubomírem Machem

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.