Česnek medvědí je přírodní antibiotikum a antiseptikum

13. duben 2015
Dobré odpoledne

První jarní zdravou bylinkou, kterou bychom mohli přidávat do jídel, je podle Ivy Georgievové česnek medvědí. „I méně zdatní pěstitelé mohou ho pěstovat na zahrádce, nebo i na balkoně v květináči. Je jemnější než klasický česnek a není tak problematický ohledně žlučníku nebo vředových potíží.“ Iva doporučuje vyrobit si z česneku medvědího všestranně použitelnou marinádu podobnou italskému pestu. „Nasekám ho a dávám do olivového nebo hroznového oleje, přidám sůl nebo jablečný ocet. Takto se dá použít na orestovaný žitný chleba nebo do polévky z ječných krup. Další možností je smíchat ho s domácím kvalitním tvarohem.“

Po zimním spánku se touto bylinkou živili medvědi a určitě věděli proč. Iva Georgievová říká, že zelené listy medvědího česneku dezinfikují organizmus. „Je to jeden z prostředků velmi jemných, ale razantních, na likvidaci parazitů.“ Pomáhá i při současném zvýšeném výskytu kašlů. Pozor ale na kombinování s masem, které snižuje jeho účinnost.

Pampeliškové listy se dají pít

V těchto dnech už rostou listy pampelišky, které se s oblibou přidávají do jarních salátů. Podle Ivy Georgievové se z nich dá vyrobit lahodný nápoj: „Do koktejlu použijeme zpočátku menší hrstičku, přidáme med, můžeme trošku jablečného octa, použijeme šťávu z citronu a vlažnou vodu a rozmixujeme. Nápoj pijeme mezi jídlem na vytrávený žaludek. Pampelišky pomáhají detoxikovat játra od tučných jídel, podporují úklid v těle, tedy funkci lymfatického systému a ženám před menstruací pomáhají proti nateklým prsům.“

Chybějící živiny doplní kopřiva

První jarní kopřivy jsou sice velmi účinné, ale současně i dost agresivní, varuje Iva Georgievová: „ Mají podobný dopad na naše tělo, jako pampeliška, ale jsou agresivnější, takže pozor na velmi silné koncentráty. Kdo má problém se sliznicemi, může ho kopřiva požahat. Člověk se cítí vnitřně i navenek oteklý. Pokud si z kopřiv děláme čaj, tak zpočátku jen slabší odvar a přecedit přes pláténko.“

Čtěte také

„Je možné je kombinovat s meduňkou, která je k tělu laskavější a také očišťuje tělo. Dobré je přidat citron bez kůry a třtinový cukr tmavý, vylouhovat se může a následně i pít celý den. Odvodní, zvýší pružnost těla a člověk se cítí daleko čerstvější,“ láká Iva. Do jídel se může kombinovat špenát s kopřivami nebo i s medvědím česnek.

Chat s Ivou Georgievovou

autor: dak
Spustit audio