Kontryhel je ženská bylinka. Pomáhá od puberty po stáří

15. červenec 2015
Dobré odpoledne

Kontryhelu říkaly naše babičky všelijak: husí nožka, husí ťapky podle tvaru anebo rosička podle toho, že se uprostřed lístku drží kapka vody. Existuje víc druhů, některé ve vlhčím prostředí na březích řek a potoků, běžně je ale najdeme i na rozkvetlé louce. A právě teď je ideální čas na to si kontryhel nasbírat. Pomáhá proti průjmům, na cukrovku, je močopudný a hlavně ženy ho mohou pít na téměř všechny gynekologické obtíže.

„Sbírají se jak lístečky, tak celá kvetoucí nať. Vytváří růžici listů, i ten květ krásně voní. Takže se to sbírá celé,“ vysvětluje bylinkářka Hana Urbánková z rodinné farmy Sedmikráska. Kontryhel je léčivý zkrátka od jednoho konce k druhému a široké je i jeho využití.

„Je mírně močopudný, proto bývá v urologických čajích, já ho dávám i do čajů pro cukrovkáře, protože pomáhá snižovat glukózu v krvi. Přispívá ke tvorbě mateřského mléka, takže se dává do kojicích čajů. A kožní problémy? Na ty je kontryhel taky dobrý. Buď se to přikládá na ránu nebo se odvar vlije přímo do koupele,“ radí bylinkářka.

Kontryhel pomůže k miminku i dámě v letech

Kontryhel je naprosto zásadní ženská bylinka. Pomáhá při silných menstruacích, kdy mírní křeče. Může zregulovat cyklus. Myomy nebo cysty na vaječnících? I to je parketa pro kontryhel. Stačí si udělat odvar a kromě popíjení ho užívat i jako sedací koupel.

Je to bylinka pro početí, prozrazuje bylinkářka Urbánková: „Povzbuzuje dělohu, aby se vytvářela sliznice, aby byla větší pravděpodobnost, že se vajíčko uchytí. Pomůže taky udržet plod, takže je to základ všech těhotenských čajů. Není totiž vůbec pravda, že se v těhotenství nemají pít bylinky. Tahle rozhodně pomáhá i připravit dělohu na porod.“

Kontryhel je pro mladé ženy, ale pomáhá i starším ročníkům v přechodu. „Mírní návaly, není sice hormonálně aktivní, ale kombinuje se s lučním jetelem nebo maliníkem a může zmenšit tyhle problémy,“ dokládá bylinkářka Urbánková, že kontryhel je opravdu pro všechny ženy.

Sbírat na sluníčku, sušit rychle a ve stínu

Od května do září jsou rostliny v nejlepší kondici, je proto dobré si najít čas a pár jich nasbírat. Neměli bychom je trhat za deštivého počasí, aby nezplesnivěly a snažit se je rychle sušit ve stínu v tenkých vrstvách. Silné vrstvy způsobí, že listy dostatečně neproschnou. Naopak dlouhé sušení zase může za to, že kontryhel ztratí barvu a sílu.

Hana Urbánková dodává ještě další doporučení: „Nedrobte si bylinky do zásoby, nechte celé lístky, čím menší částečky jsou, tím rychleji nám z toho vyprchají účinné látky.“

A jestli se vám nechce bylinky vůbec sušit, udělejte si čaj z čerstvých. Podle některých bylinářů je čaj z nesušených listů a květů vůbec nejsilnější a má největší účinky. „Jen se nelekejte, že čerstvé listy vám vodu skoro vůbec neobarví. I tak léčí,“ směje se bylinkářka Urbánková.

Chat s Hanou Urbánkovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.