Zkažené jablko stačí vykrojit, plesnivou marmeládu musíte vyhodit, říká hygienik
„Myslím, že hospodyňky obecně vědí, jak mají potraviny uchovávat,“ uklidňuje Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání jihlavské krajské hygienické stanice. Ale přesto podotýká, že chyby děláme už při převozu jídla ze supermarketu domů. Dost často jedeme na velký nákup a máme s tím spojené ještě další akce. Ale nákup jídla by měl být tou poslední v řadě.
„Už při nákupu sledujeme, kolik to má éček a jaké to má složení, ale zapomínáme, že všechny potraviny mají nějaké datum spotřeby a taky, že bychom měli sníst starší věci dřív než ty nově nakoupené,“ uvádí další bolavé místo českých domácností.
A připomíná případy stěžovatelů, kterým se nezdála kvalita jídla a nakonec se ukázalo, že chyba byla ve skladování jídla: „Někteří lidé si u nás stěžují na vady uzenin nebo teplých potravin, a přitom dobu nákupu od doby konzumace dělilo třeba 2-4 hodiny. Záleží na zdravotním stavu konzumenta, nemůžeme zdravotní problémy vyloučit. Ale určitě si nepochutná.“
Uvařit a sníst, to je rada hygienika
Křečkování nedoporučuje ani při vaření teplého jídla pro rodinu. „Nejvhodnější je uvařit a dát teplé jídlo rodině hned. Neschovávat ho.“ A když potřebujeme nasytit manžela, který přijde ráno z noční, radí koupit chlazený výrobek. Doma totiž nemáme průmyslová zařízení, která umožní uchovat uvařené jídlo tak, aby bylo i následující den chutné a bezpečné.
Rozmrazovat maso bychom měli buď s velkým časovým předstihem v lednici nebo za pomoci mikrovlnky. A když potřebujeme opravdu narychlo nějakou flákotu z mrazáku, doporučuje dát ji na hodinu do vody, aby maso rychleji povolilo. Nechat ji několik hodin v pokojové teplotě není vhodné.
Hniloba na jablku nevadí, v jablečném kompotu už ano
„Na potravinách máme mikroorganismy, které se podílejí na kažení potravin. A pak máme podmíněně patogenní organismy, které nás mohou poškodit na zdraví,“ vypočítává hygienik Zdeněk Novotný a vysvětluje, že zkažené ovoce a zkažená marmeláda není totéž.
„Povrchová hniloba na jablku nevadí, stačí odkrojit a jablko můžeme v klidu jíst. Jiné je to se zavařeninami. Tam musíme pečlivě hlídat, abychom používali při nabírání jen čisté nádobí, špinavým se vnáší cizí mikroorganismy, které způsobují růst plísní, kvasinek a tak dále. U jablka je hniloba krátkodobá, u kompotu nebo zavařeniny nevíme, jak dlouho tam je,“ uzavírá zásady správného skladování potravin Zdeněk Novotný z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka