Zkažené jablko stačí vykrojit, plesnivou marmeládu musíte vyhodit, říká hygienik

7. září 2015
Dobré odpoledne

„Myslím, že hospodyňky obecně vědí, jak mají potraviny uchovávat,“ uklidňuje Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání jihlavské krajské hygienické stanice. Ale přesto podotýká, že chyby děláme už při převozu jídla ze supermarketu domů. Dost často jedeme na velký nákup a máme s tím spojené ještě další akce. Ale nákup jídla by měl být tou poslední v řadě.

„Už při nákupu sledujeme, kolik to má éček a jaké to má složení, ale zapomínáme, že všechny potraviny mají nějaké datum spotřeby a taky, že bychom měli sníst starší věci dřív než ty nově nakoupené,“ uvádí další bolavé místo českých domácností.

A připomíná případy stěžovatelů, kterým se nezdála kvalita jídla a nakonec se ukázalo, že chyba byla ve skladování jídla: „Někteří lidé si u nás stěžují na vady uzenin nebo teplých potravin, a přitom dobu nákupu od doby konzumace dělilo třeba 2-4 hodiny. Záleží na zdravotním stavu konzumenta, nemůžeme zdravotní problémy vyloučit. Ale určitě si nepochutná.“

Uvařit a sníst, to je rada hygienika

Křečkování nedoporučuje ani při vaření teplého jídla pro rodinu. „Nejvhodnější je uvařit a dát teplé jídlo rodině hned. Neschovávat ho.“ A když potřebujeme nasytit manžela, který přijde ráno z noční, radí koupit chlazený výrobek. Doma totiž nemáme průmyslová zařízení, která umožní uchovat uvařené jídlo tak, aby bylo i následující den chutné a bezpečné.

Rozmrazovat maso bychom měli buď s velkým časovým předstihem v lednici nebo za pomoci mikrovlnky. A když potřebujeme opravdu narychlo nějakou flákotu z mrazáku, doporučuje dát ji na hodinu do vody, aby maso rychleji povolilo. Nechat ji několik hodin v pokojové teplotě není vhodné.

Hniloba na jablku nevadí, v jablečném kompotu už ano

„Na potravinách máme mikroorganismy, které se podílejí na kažení potravin. A pak máme podmíněně patogenní organismy, které nás mohou poškodit na zdraví,“ vypočítává hygienik Zdeněk Novotný a vysvětluje, že zkažené ovoce a zkažená marmeláda není totéž.

„Povrchová hniloba na jablku nevadí, stačí odkrojit a jablko můžeme v klidu jíst. Jiné je to se zavařeninami. Tam musíme pečlivě hlídat, abychom používali při nabírání jen čisté nádobí, špinavým se vnáší cizí mikroorganismy, které způsobují růst plísní, kvasinek a tak dále. U jablka je hniloba krátkodobá, u kompotu nebo zavařeniny nevíme, jak dlouho tam je,“ uzavírá zásady správného skladování potravin Zdeněk Novotný z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio