Jednou si přišel do ambulance starší pán pro léky na bolest zad, aby mohl dokopat řepu na poli

8. září 2015
Dobré odpoledne

Bolavá záda jsou nejčastější bolestí vůbec. Trápí sice i děti a mladé lidi, ale s vyšším věkem přibývají. Některé problémy – například výrůstky na páteři – totiž přímo souvisí se stářím. „Těch příčin, proč nás bolí záda, je několik,“ vysvětluje primářka neurologie havlíčkobrodské nemocnice Renata Králová. Nejjednodušším důvodem je blokáda nějakého úseku páteře – způsobený třeba zvýšenou fyzickou námahou. To se dá poměrně dobře léčit.

Potom jsou to degenerativní onemocnění – to souvisí s přirozeným stárnutím nebo chronickým přetěžováním páteře v zaměstnání. Dalším důvodem jsou závažnější onemocnění míchy nebo meziobratlových plotének. A nejsložitější jsou případy, kdy nás bolí záda proto, že jsou v nepořádku vnitřní orgány.

Pán, kterého bolest vyhnala z pole. Ale jen na chvíli

„Nedávno za námi přišel pán asi kolem 60 let starý. A přišel kvůli bolestem v kříži. Jako důvod uvedl, že okopával řepu asi 6 nebo 7 hodin v předklonu. A chtěl asi nějaký zázrak, protože potřeboval ještě dva řádky dokopat,“ vzpomíná s úsměvem primářka Králová. Dodává ale, že ve vyšším věku je těžké se bolestem zad vyhnout.

Některé změny na páteři totiž vznikají v souvislosti s přirozeným stárnutím organismu – většinou jsou to výrůstky na obratlích. „To jsou změny stálé, nedají se odstranit operativně a naším úkolem je tlumit bolest – analgetickou terapii. Aby pacient byl schopen běžného života,“ podotýká primářka, která léčí v ambulanci bolesti zad.

Renata Králová, lékařka

Bolavá záda jsou velmi často důvodem dlouhodobé pracovní neschopnosti. Lékařka uvádí i povolání, která zdravým zádům nepřidají: lidé zaměstnaní u pásu, kteří celou směnu vykonávají pořád stejný pohyb – třeba pořád jen na pravou nebo na levou stranu nebo osm hodin v práci stojí a nemůžou dost dobře změnit polohu.

Ze sportu je nejlepší chůze a plavání, běh je jen pro zdravé

Určitě je dobré sportovat – především jako prevence. „Chůze je velice dobrá, běh je taky velice dobrý, plavání je taky dobré, ale jako prevence. Pro lidi, kteří už mají zdravotní problémy, například běhání moc nedoporučujeme, protože tam jsou otřesy a to zádům nesvědčí,“ radí neuroložka Králová.

Zádům pomůže i kvalitní odpočinek v noci. A jak vybírat? „Matrace by měla být z jednoho kusu, střední tvrdosti a kopírovat obrys těla. Polštář zase nemá hlavu ani moc zaklánět ani předklánět,“ uzavírá poradnu Renata Králová z havlíčkobrodské nemocnice.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio