Nebaví vás běhání? Řešením je nordic walking

19. srpen 2016
Dobré odpoledne

Běhání vás nebaví a jízda na kole vám přijde moc náročná? V tom případě můžete zkusit Nordic walking. Představit tento sport přišla do Regionu instruktorka Hana Musilová.

Je to sport, který vznikl ve Finsku. Při konání jednoho závodu v běžkování bylo málo sněhu. Závodníci proto vyrazili na trať jen s holemi. Místní si navíc řekli, že tímto způsobem můžou trénovat běh na lyžích i v létě. A tak vznikl nordic walking.

Hůl na nordic walking a trackové hole nejsou stejné

K nordic walkingu se používá nordic walkingová hůl, což není tracková hůl. Je to hůl, která má lehčí madlo a má speciální rukavičku, kterou si navléknete na ruku, takže když pustíte madlo, tak ta hůlka vám na rukavičce drží,“ popisuje Hana Musilová.

Nordic walking zrychluje chůzi

„Oproti trackové holi, která se používá vpředu před tělem, ke které se přitahujeme, takže je to oporová hůl, tak při nordic walkingu se odrážíme za tělem. Když si to představíte a rozejdete se, ruce se vám rozhýbou v rytmu těla a ve chvíli, kdy je ruka za vámi, tak se opřete do té rukavičky, odrazíte se od ní a ono vám to vyšle dynamický impuls dopředu, takže vám to zrychlí krok,“ vysvětluje host.

Severská chůze je ideální i pro lidi s nejrůznějšími obtížemi

Nordic walking je disciplína vhodná pro lidi, kteří mají nadváhu a potřebují odlehčit kloubům. Stejně tak je to sport ideální pro pacienty, kteří mají problémy s klouby. Do pohybu totiž výrazněji zapojujte ruce, proto dolním končetinám značně ulehčíte. „Chůze s holemi vám zvyšuje činnost srdce zhruba o 25 procent,“ říká Hana. A to je opět dobré pro lidi s nadváhou, nebo cukrovkou.

Spustit audio