Změn v hypotečních úvěrech je hned několik

25. říjen 2016
Dobré odpoledne

Od října si už nemůžete vzít hypotéku na celou kupní cenu nemovitost. A navíc se chystají další změny. Finanční poradce Josef Šimon vám v poradně Regionu pomohl se v úvěrech na bydlení zorientovat. Změn v hypotékách je více. Některé platí už od října, ale jsou i další, které až od prosince.

Tou nejzásadnější zřejmě je, že už není možné čerpat úvěr na bydlení ve sto procentní výši. Banky tak získání úvěru podmiňují minimálně pěti procenty vlastních prostředků. Navíc od dubna příštího roku připravuje ČNB doporučení, ve kterém bude banky nabádat, aby měl klient vlastních prostředků ještě více.

Změny se týkají i stavebního spoření

„Druhá změna je, že dochází vzhledem ke změně zákona o Spotřebitelském úvěru ke sjednocení podmínek i pro úvěry ze stavebního spoření. Třetí změnou je mimořádná splátka. Teď banky mají třeba pěti procentní poplatek za předčasné splacení. Když klient nemá pojištění od banky a stane se nemilá událost, že klient zemře, tak výplata z pojistné smlouvy jiné, než té bankovní, je brána bankou jako mimořádná splátka,“ upozorňuje host.

Nově banky nebudou moci získání hypotéky podmínit dalším produktem

Znamená to, že banky už nebudou moci k hypotékám nabízet například životní pojištění, kreditní kartu nebo běžný účet výměnou za výhodnější úrok. K těmto změnám dochází od 1. prosince 2016. A od 1. listopadu 2016 navíc nově platí daň z nabití nemovitosti kupující.

Poplatku za předčasné splacení se vyhnete pouze v případě závažných důvodů

„Pokud k prodeji nemovitosti budete mít nějaké závažné důvody, to znamená úmrtí dlužníka nebo rozvod manželů a z toho vyplývající nutnost prodeje, banka vám nebude moc jako doposud účtovat poplatek za mimořádnou splátku v plné výši,“ říká Šimon. Banka musí prokázat účelné náklady, tedy takové, které bance prokazatelně vznikly. Pokud se ale rozhodnete nemovitost například prodat mimo fixaci z důvodu přestěhování, tak se poplatku stejně nevyhnete.

Spustit audio