Při koupi zahrady si dejte pozor na nezkolaudované kůlny

30. březen 2017
Dobré odpoledne

S příchodem jara se práce na zahrádce rozjíždí v plném proudu a spousta lidí si při nich vyčistí hlavu a odpočine. Jenže co dělat, když zahradu nemáte? Co třeba si nějakou koupit nebo pronajmout? Jaké jsou možnosti, přišel do Poradny Regionu říct realitní makléř Josef Smolík z realitní kanceláře Jitres Jihlava.

Zahradu k pronájmu budete hledat těžko. Pokud se zahrady pronajímají, jedná se většinou o dohodu mezi známými nebo sousedy. Podobné nabídky jsou na realitním trhu výjimkou. Kdo po zahradě touží, bude si ji muset koupit.

Při koupi zahrady si pohlídejte, kdo je vlastníkem pozemku

Zahrádkářské kolonie kolem měst často stojí na pozemcích, které patří městu nebo obcím. Při koupi od fyzické osoby si tak důkladně prověřte, kdo je skutečným vlastníkem pozemku. Na katastru nemovitosti se pak dozvíte i další důležité informace, týkající se případných omezení jako jsou zástavní právo nebo věcné břemeno.

Před koupí zahrady důkladně prověřte přístup k ní

Zjistěte si, zda můžete využívat příjezdové cesty. Ideální vždycky je, když se ke své zahradě můžete dostat i osobním autem. Důležité je taky ověřit přístup k elektřině a vodě. Spousta chatařů nemá přístup k elektrické energii. O něco jednodušší je to s vodou. Buď máte rovnou studnu, případně může být zdrojem vody blízký potok nebo rybníček.

Při převodu nemovitosti může být problém nezkolaudovaná stavba

„Dneska jsou z leteckých snímků viditelné stavby, takže se na katastrálním úřadě se podívají. Jsou stavby, které nepodléhají zápisu na katastru. Potom v tom to není problém. Pokud jsou na pozemku větší stavby, které už podléhají zápisu do katastru a nejsou zapsány, tak se to dá napravit,“ říká Josef Smolík. Ovšem počítejte s dalšími náklady. Například na geometrický plán a taky budete potřebovat souhlas stavebního úřadu. S nezkolaudovanou stavbou byste mohli mít potíže při přepisu majetku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.