22. září 2016 je Dnem bez aut

21. září 2016
Dobré odpoledne

V rámci čtvrtečního Dne bez aut 22. září 2016 budete mít v Jihlavě šanci si vyzkoušet elektrická vozítka, kolečkové brusle a taky na vlastní kůži můžete zkusit simulovaný náraz při dopravní nehodě. Jihlavský Den bez aut jsme v poradně Regionu probrali se Soňou Krátkou z magistrátu.

Den bez aut startuje už o půlnoci, od kdy bude možné cestovat jihlavskou městskou dopravou zdarma. Další program návštěvníky čeká ve Smetanových sadech a u zimního stadionu. „Už od deseti hodin budeme mít od Besipu zapůjčený simulátor nárazu, takže kdo bude mít odvahu, tak do toho může zkusit sednout,“ říká host. Zároveň si budete moci natrénovat i zásadu správného ježdění na kolečkových bruslích a vyzkoušet si elektrická vozítka.

Den bez aut zakončí cyklojízda

Cyklisté vyrazí ze Smetanových sadů v 18:00. Peloton pojede za doprovodu městské policie třídou Legionářů, ulicí Romana Havelky, S. K. Neumanna, Vrchlického a zpět do Smetanových sadů. Celková trasa bude zhruba 6,5 km, takže ji bez problémů zvládnout i netrénovaní jedinci.

Cyklisté se v Jihlavě dočkají i nových cyklostezek

„V letošním roce se ještě plánuje cyklostezka Na Skalce, kde propojí stávající cyklostezku, která vede pod Telečskou ulicí až ke stezce do Pístova. V příštím roce bude nový úsek podél řeky od secesního mostu U Jánů k mostku na Polenské ulici,“ doplňuje Soňa Krátká. Město navíc plánuje i nové vodorovné značení, které cyklistům usnadní průjezd městem po stávajících komunikacích.

Spustit audio