Administrativa je pro začínající podnikatele o něco jednodušší než před lety

22. září 2016
Dobré odpoledne

Do poradny Regionu přišel Jaroslav Bezchleba ze vzdělávací společnosti ABS Wyda, aby vám řekl, jak se postavit na vlastní nohy a založit si živnost. Řemeslníků je málo, a tak se vám podnikání může vyplatit víc než být v zaměstnaneckém poměru.

Systém je pro podnikatele administrativně už o něco jednodušší. Úřady jsou v některých případech propojené a dokáží si některé informace o žadateli zjistit. Například už není nutné na živnostenský úřad dokládat rejstřík z výpisu trestů.

Pouze návštěva živnostenského úřadu ale stačit nebude

„Tady je jeden takový zádrhel, kdy začínající živnostník si zařídí živnostenský list a zapomene na to, že se musí registrovat na několika dalších úřadech,“ upozorňuje Bezchleba. Jedná se o zdravotní pojišťovnu, správu sociálního zabezpečení nebo finanční úřad. „Stát ale pomohl začínajícím živnostníkům v tom, že zřídil možnost vyplnit jednotný registrační formulář,“ doplňuje host. Pak stačí například na živnostenském úřadu zažádat o všechny potřebné registrace.

Velkým rizikem je nejasná představa o podnikání

„Někdy lidé vstupují do podnikání s tím, že nejsou připravení. Nemají představu, strategický cíl, nemají podnikatelský záměr, takže může dojít k tomu, že přecení poptávku. Myslí si, že za nimi půjde víc zákazníků, než ve skutečnosti jde. Špatně si naplánují start podnikání,“ upozorňuje host na rizika, která je potřeba zvážit ještě před tím, než se vydáme na úřad pro živnostenský list.

Rozlišujeme několik typů živností

„Živnosti jsou rozdělené do čtyř skupin a v jednotlivých skupinách musí splnit určité podmínky. Například příslušné vzdělání, praxi nebo příslušné schválení u některého ministerstva. Pro ilustraci jsou to živnosti volné, kde o tuto živnost může požádat každý občan bez nějakého dokládání kvalifikace. U živností vázaných a řemeslných už musí doložit příslušné vzdělání, případně praxi. A u koncesovaných živností musí už být občan schválen příslušným oddělením na některém ministerstvu, pod které tato živnost spadá,“ vysvětluje Bezchleba.

Spustit audio