Auto potřebuje umýt, vyměnit pneumatiky, ale i kontrolu termínů povinných prohlídek

26. březen 2015
Dobré odpoledne

Jaro pro řidiče znamená několik povinností. „První nadšenci už u myček luxují a myjí vozidla od zbytků posypové soli,“ usmívá se Veronika Vošická Buráňová. „Než přijde v dubnu čas na výměnu pneumatik, nese se jarní příprava mnohdy v duchu kontroly povinné výbavy, například lékárničky. Je vhodné odnosit už z auta sněhové řetězy, lopatky a podobně.“ Je také dobré podívat se, zda zima a namrzlá okna nepoškodila stěrače. „Úplně po každé zimě stěrače měnit nemusíme. Je to poměrně nákladná investice, zvlášť když dáváme přednost originálním dílům, ale podle vlastního zvážení vidíme, kdy stěrače už vodu ze skel neberou a tím pádem nemůžeme bezpečně monitorovat situaci na silnici před sebou,“ říká Veronika.

Výměnu kol řidiči často řeší doma vlastními silami. V servisech se ceny za přezutí pohybují kolem 500,- korun. „Jsou ale případy, kdy chtěl řidič za přezutí ušetřit, ale když předtím na podzim zadal výměnu do servisu, tam kola utáhli tak, že si následně při jarní domácí výměně kol utrhl šroub nebo strhl celý závit, a to se prodraží mnohem víc,“ varuje Veronika Vošická Buráňová.

Využijme nabídky servisů na kontrolu auta

Ve většině autorizovaných servisů jsou připraveny celé programy kompletních prohlídek vozidel, ceny se pohybují od 99,- do 300,- korun podle typu prohlídky. Veronika Vošická Buráňová je doporučuje: „Shlédnou nám tam podvozek, kapaliny, osvětlení, klimatizace a někdy přidají i náplň do ostřikovačů.“ Co ale auto po zimě potřebuje zkontrolovat nejvíce, to jsou servisní intervaly technické kontroly, výměny kapalin a provozních náplní. Vše najdeme v servisní knížce. Pokud vozidlo stojí v garáži delší dobu, například rok a více, je vhodné vyměnit brzdovou kapalinu, případně olej.

Srážku se zvěří nelze předvídat, buďme obezřetní

Na jaře přibývá na silnicích srážek se zvěří. „Při rychlostech nad 50 km/hod obvykle dojde k tomu, že se zvíře převalí přes kapotu a čelní sklo. Není v našich silách tomu zabránit, protože k tomu často dochází ráno či večer, kdy je snížená viditelnost. Dávejme proto pozor v místech, kde zvěř přechází pravidelně nebo v koridorech, jako jsou kraje lesů,“ upozorňuje Veronika Vošická Buráňová. „Pokud máme auto, na kterém nám záleží, jezdíme v místech, kde se to může stát, a víme, že bychom nebyli schopni škodu uhradit vlastními silami, je dobré mít pojištění na střet se zvěří, které bývá součástí havarijního pojištění. Bez něj nám nikdo nic nezaplatí,“ uzavírá Veronika.

Chat s Veronikou Vošickou

autor: dak
Spustit audio