Až polovinu nákladů na lesní techniku je možné získat z dotací

26. srpen 2016
Dobré odpoledne

Majitelé lesů můžou začít žádat o dotace na lesní techniku. Jak mimo jiné získat až padesát procent z ceny malotraktoru nebo čelního nakladače, poradil lesní hospodář Jiří Pohan.

„V říjnu bude otevřené třetí kolo podávání žádostí o dotace z Programu rozvoje venkova. Možnost získat dotaci budou mít všichni vlastníci nebo nájemci lesů, kteří mají aspoň tři hektary a více lesních pozemků,“ říká Pohan.

Dotaci můžete získat mimo jiné na malotraktor

„Základní podmínkou je, že ty stroje musí být nové a jsou to stroje určené pro práci v lese, pro výchovu a obnovu lesních porostů a měly by splňovat některé ekologické parametry,“ vyjmenovává host.

Peníze mohou majitelé nebo nájemci lesních porostů získat i na čelní nakladače, štěpkovače nebo navijáky. Na cenu nového stroje můžete získat dotaci až 50 procent. Minimální částka je 10 tisíc a možné je žádat až do výše zhruba 9 miliónů.

Techniku pořízenou na základě dotace lze použít jen v lese

„Není sice striktně řečeno, že si uživatel nemůže s tím nakladačem naložit třeba balík slámy, ale stroj by také neměl pronajímat, a pokud by se strojem pracoval, tak nesmí pracovat za dumpingové ceny, protože byl zvýhodněn dotací,“ upozorňuje Pohan. Technika tedy musí primárně pracovat v lese.

O dotaci lze žádat jen elektronicky

„Žádosti se budou podávat od 3. října, je tam okénko asi 14 dnů. Žádosti se podávají elektronickou formou přes formuláře Státního zemědělského intervenčního fondu a na jejich stránkách. Jedna z dalších významných podmínek, která musí být naplněna, je, že případný žadatel, který si žádost podává sám, se musí předem zaregistrovat do Portálu farmáře, což se provádí na místních zemědělských agenturách,“ vysvětluje Pohan.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.