Bod C reflexní terapie pomáhá při každém druhu bolesti

10. červenec 2014
Dobré odpoledne

Reflexní terapie je metoda, kdy si mačkáním či masírováním určitých bodů na těle můžeme pomoci od bolesti. Terapeut František Hodač citoval autora této metody Jiřího Janču s úsměvem: „Reflexní terapie nemůže ublížit, nebo spíše může ublížit pouze, když se nedělá.“ Univerzálních reflexních bodů je na těle několik. Bod C, který zastupuje centrální nervovou soustavu, je bodem, který pomáhá na všechno, co vás bolí. „Ať vás bolí záda, zuby nebo v uchu, nebo máte problémy s hlavou, například špatné myšlenky, i na to bod C pomáhá,“ vyjmenoval František Hodač.

Bodů C je několik a všechny jsou na levé polovině těla, vysvětlil František Hodač: „První nalezený bod je pod pupíkem v úhlu 30 stupňů dole ve vzdálenosti na tři prsty. Když toto místo pohladíme, vyskočí nám pod rukou něco jako fazolka, což je vlastně ten bod. Zmáčkneme a držíme mezi 10 a 20 vteřinami.“

Další bod je na levé noze – na vnější straně kotníku najdeme kost, která vypadá jako hokejka a když jedeme směrem k palci po nártu, na spojnici najdeme další bod C. „Má tytéž příznaky, také bolí,“ dodal terapeut, ale podle něj se nejlépe pracuje s bodem C na ruce. „Další bod je na hřbetu ruky. Najdeme si záprstní kost u prsteníčku a jedeme směrem k zápěstí. Tam nám prst sklouzne do jamky a přesně tam je tento bod. V jamce zmáčkneme směrem k nehtu. Správné nalezení bodu C se pozná i podle toho, že člověk zčervená,“ řekl František Hodač.

Poslední možnost, kde najít tento bod je na uchu. Od špičky boltce na vnitřní straně jsou ty body vlastně dva. Na každou stranu ve vzdálenosti půl centimetru najdeme bolestivé místo. Je to sice dvojbod, ale není nutno mačkat oba body zároveň.

„Kdo je vnímavý, při mačkání bodu C, tomu se v těle něco ozve. Při prvním zmáčknutí pocítíme největší problém, při druhém zmáčknutí nejlépe po dvou až třech minutách pak druhý největší problém. Když pak víme, co léčit, lépe se nám při léčbě postupuje,“ uzavřel reflexní terapeut.

CHAT:

Pavlína V. - Dobrý den, pane Hodači, je na trhu nějaká knížka, kde bych si o bodech a reflexní terapii mohla přečíst víc? Nestihla jsem si všechno zapsat! Děkuji, Pavlína.

Dobrý den, podívejte se na knihy pana Ing. Jiřího Janči, pěkně má udělané knihy o RT i žák Ing. Janči Julek Pataky, je možné koupit a kouknout na videa jmenovaných, přeji úspěch při studiu RT. František

autor: dak
Spustit audio