Bolavá kolena a lokty mají na noze společný reflexní bod

31. březen 2015
Dobré odpoledne

Reflexní terapeut František Hodač radí při bolavých kloubech: „V reflexní terapii jako se bere podobnost ruka a noha, tak se také bere podobnost loket a koleno. Moje dlouholetá zkušenost říká, že jakmile někoho bolí loket, je to téměř vždy od žlučníku, pakliže to ovšem není úraz.“ Proto František Hodač radí využít reflexní bod pro léčbu žlučníku.

Najdeme ho na ruce mezi záprstními kůstkami malíčku a prsteníčku. Vymačkáváme bod z horní strany směrem k malíčku. Tam, kde to bolí, bod podržíme.

„Žlučník může být podrážděný a bolavý i od psychiky. Jsme napumpovaní stresem nebo zlobou, kterou dusíme v sobě. Když si něco s někým nevyříkáme a tyto negativní emoce spolkneme do sebe, zůstávají usazené ve žlučníku,“ říká František Hodač.

Dalším bolavým kloubem může být koleno. „Je to párový orgán, kolena spolupracují s ledvinami a ty zase odpovídají za vodu v těle a tím pádem za čištění. Na energetické úrovni v těle trpí ledviny za naše vztahy. Měl bych si dát do pořádku vztahy – doma, i na pracovišti, s kýmkoliv,“ radí terapeut. „Ledvinám pomůže vzít si na noc čistou utěrku, potřít ji bílkem a pokapat slivovicí. Utěrka se položí na záda, přitáhneme ji pyžamem, aby držela, a přes noc necháme záda prohřát.“ Ledviny je dobré proplachovat ledvinovým čajem.

Bod reflexní terapie, který by měl pomoci, je na noze. „Posaďte se a holou nohu položte na koberec. Prsty na ruce jeďte po vnější hraně od malíčku směrem k patě a až narazíte na hrbolek, tak to je bod lokte. Když pojedete od spodní části chodidla směrem k malíčku, tak ten samý bod, ale ze spodní strany, je bod kolene,“ popisuje František Hodač. Bod můžeme mačkat, jak často potřebujeme.

Žlučník a ledviny na jaře ocení vajíčka

„Velikonoční nádivka, to je přesně to, co nám pomáhá. Kdysi v Číně brali muži po boji něco podobného. Čínský lékař jim doporučoval vejce a syrový pórek. To dodá sílu a zároveň očistí organizmus. Dokonce i dnešní lékaři už dospěli k názoru, že vajíčka nezvyšují cholesterol v těle, ale naopak ho stabilizují,“ doporučuje František Hodač. „Dále můžete na jaře užívat bylinku nazvanou kozí noha neboli bršlice. Z ní se konzumují listy a oddenky. Tato bylinka pomáhá při dně, to je nemoc ledvin, takže jim odlehčí.“

Chat s Františkem Hodačem

 
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.