Bolest žlučníku téměř vždy signalizuje nějaké onemocnění

16. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Vánoce a oslava začátku nového roku dají pořádně zabrat našemu žlučníku. Nejen na něj, ale i na další orgány našeho zažívacího ústrojí, jsme se zaměřili s lékařkou Irenou Zimenovou. „Zažívací trakt má úžasné schopnosti, má nějaké rezervy, které zvládne. Ale o Vánocích opravdu zkoušíme ty rezervy a přeháníme to s tím množstvím. Zažívací trakt se pak ozve tím, že je nám těžko, necítíme se dobře, pálí nás žáha, bolí nás břicho,“ říká Irena Zimenová.

Našemu zažívání nejlépe pomáhá pravidelnost. Velmi důležitá je snídaně. Pokud celý den pojídáte cukroví, tak taky nezapomeňte na to, že by váš žaludek měl dostat i svůj příděl plnohodnotného jídla. „Třeba zelenina, která zaplní žaludek, ale není to takový přísun kilojoulů a kalorií a trošku zamezí tomu, abychom měli vyloženě chuť k jídlu,“ doporučuje host.

Bolest žlučníku signalizuje problém s kameny

„Žlučníkáři popisují, že to je bolest, kterou do té doby ještě nezažili. Je to velmi bolestivé, nepříjemné, je to svíravá vystřelující bolest, kterou doprovází nevolnost,“ popisuje Irena Zimenová. Pokud ale se žlučníkem nemáme žádné problémy, nemáme v něm kameny, tak bychom žlučníkový záchvat neměli dostat ani přes zvýšenou konzumaci nevhodné stravy. Pokud k záchvatu už dojde, znamená to téměř vždy nějaké onemocnění.

Játrům nejvíce škodí alkohol

Ale jejich funkci zatíží i nevhodná strava. Hlavně se jedná o příliš tučná, sladká nebo kořeněná jídla. Játra působí jako detoxikační orgán a pokud sníme hodně škodlivin, tak se s nimi musí vypořádat hlavně játra. A nejvíce jim dává zabrat nadměrná konzumace alkoholu.

Spustit audio