Bolesti zad a kloubů předejdete jedině pohybem

17. únor 2016
Dobré odpoledne

Dříve se lidé napříč generacemi věnovali více pohybovým aktivitám. Dnes v důsledku nových technologií, nástupu sedavého způsobu práce a vytíženosti nemají čas nebo ani chuť sportovat, ale potom se nemohou divit, že je najednou začnou bolet záda. V poradně byl primář rehabilitačního oddělení novoměstské nemocnice Martin Neužil.

„Důchodci čas mají. Často si však dnes jako volnočasovou aktivitu představují, že budou pracovat na zahrádce. Ale bohužel ta práce na zahrádce, když to přeženou, vede k tomu, že se nemohou hnout,“ dodal lékař v úvodu.

Nejčastějším problémem jsou bolesti zad

Rehabilitace v České Republice je v současnosti zaměřená nejčastěji na bolesti zad. Celá naše západní společnost na to trpí, protože se díky vzestupu nových technologií změnil životní styl. Jedná se hlavně o sedavou práci a málo pohybu. A těch druhů bolestí je pak mnoho. Nejčastěji si lidé stěžují na bolesti v bederní části neboli křížové. Lékaři bolesti dělí na ty, které jsou vyvolané funkčními poruchami, nebo na ty vyvolané strukturálními poruchami.

Martin Neužil, primář oddělení rehabilitace nemocnice Nové Město na Moravě

„Funkční porucha znamená, že tam není strukturální porucha. Kupříkladu pokud má někdo problémy s ramenem, bolí ho, pouze a jen pomocí cviků jsme schopni zbavit toho pacienta obtíží,“ uvádí příklad primář Martin Neužil. Rehabilitace slouží tedy k tomu, aby se pacient vždy dostal do toho stavu, aby nepotřeboval operaci. Na oddělení se řeší problémy jak předoperační, tak i pooperační. „Pokud se nám to podaří, je to vždy lepší. Ale pokud je operace potřebná, tak i potom jsme schopni pacientovi pomoci,“ dodává primář.

Masáže

Masáž se rozumí, jako nekvalifikovaný zásah, na který si stačí udělat kurz. Není k tomu potřeba zdravotnické vzdělání. Je to totiž věc, kterou nehradí zdravotní pojišťovny. Jsou to měkké techniky mobilizační, pomocí kterých si fyzioterapeut připravuje měkké tkáně tak, aby do nich mohl zasáhnout. „U mě jsou neoblíbené v tom, že ty měkké techniky jsou pouze přípravnou fází. Pacienti si neuvědomují, že po masážích je potřeba i něco dalšího,“ říká primář novoměstské nemocnice.

Cviky

Cviků na protažení jednotlivých částí páteře je mnoho. Záleží na tom, kterou část potřebujete zrovna procvičit, uvolnit, posílit. Dobré je naučit se a cvičit jógu. „Takové univerzální cviky na páteř jsou takzvané záklony pana McKenzieho, které můžete shlédnout na internetu. Poměrně jednoduchý cvik, kterému se říká jogínská kobra,“ zmiňuje primář Martin Neužil. Podle něj je hlavně důležité, aby pacienti po rehabilitaci dále ve cvičení pokračovali, spolupracovali s lékařem. „My se pacienta snažíme naučit chytat ryby tak, aby věděl, jak se má věnovat svému pohybovému aparátu. Ale většinou to poté nedodržují a to je problém.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.