Bolí vás záda? Dornova metoda může pomoci, míní masér Václav Nedělka

7. březen 2014
Dobré odpoledne

Když se majitel pily z německého Lautrachu Dieter Dorn zranil při zvedání těžké klády, začaly ho velice bolet záda, a tak hledal pomoc. Díky místnímu sedlákovi, který léčil záda i ostatním, se naučil způsob, jak srovnat záda i páteř do původního stavu. Přesto, že název zní odborně, podle maséra Václava Nedělky se jeho metodu mohou naučit všichni.

Dornova metoda ve zkratce srovnává nestejně dlouhé nohy. Příčiny toho, proč je každá noha jinak dlouhá, jsou různé – u žen sezení s nohou přes nohu, u miminek to, že je maminky nosí v náruči jen na jedné straně, může to být i bolestivý pád na kostrč nebo jiná zranění. Při chůzi si člověk delší a kratší nohy ani nevšimne, rozdíl v délce totiž nebývá velký – kolem jednoho centimetru. Zda jsou nohy stejně dlouhé, se dá zjistit velmi jednoduše srovnáním na podložce, kdy se nohy se uvolní a položí, pak je rozdíl viditelný i pro laika.

Jak nám Václav Nedělka popsal, při provádění Dornovy metody se zasazuje kloubní hlavice té nohy, která je delší, zpět do jamky. Noha se zkrátí na původní délku, vychýlená pánev i páteř se srovná, a někdy se tak mohou se spravit i vyhřezlé ploténky.

Po napravení páteře je vhodné udržovat ji rovnou a zdravou, podle doporučení Václava Nedělky například výborným cvičením nazvaným SM systém podle doktora Smíška. „Je to cvičení s elastickým lanem a 98% z těch, kdo ho začnou cvičit, už většinou nemusí se zády na operaci.“

autor: dak
Spustit audio