Brýle na čtení jsou trochu jiné, než ty na počítač

24. únor 2018

Karel Ryba je jihlavským optikem a do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přišel s pomocí výběru dioptrických brýlí a vyjmenoval i rozdíly mezi brýlemi koupenými u optika a v supermarketu.

Brýle předepsané od lékaře, které zakoupíte u očního optika, jsou individuálně připravené jen pro vás. „Zohlední rozdíly mezi očima a jejich dioptriemi, ale také to, co zákazníci moc neví. To znamená rozteč mezi očima, což je velice důležitá věc pro správné a kvalitní vidění,“ vysvětluje host.

Brýle ze supermarketu jsou vhodné spíše jako náhradní

„Pakliže máte méně dioptrií a dioptrie odpovídají těm, které máte předepsané a vidíte na ně dobře, tak je můžete používat. Ale používejte je spíše v omezené míře. Ne jako hlavní brýle,“ říká o brýlích zakoupených v supermarketu oční optik Karel Ryba.

V brýlích na čtení a na počítač je rozdíl

„Máme-li brýle na čtení, musíme si říct, na jakou pracovní vzdálenost je potřebujeme. Každý máme jinou pracovní vzdálenost. Někdo potřebuje brýle opravdu na čtení, někdo na počítač. To je při vyšetření velice důležitá věc. A podle toho se dioptrie změří a upraví, aby vám vyhovovala,“ vysvětluje host.

Nezapomínejte na pravidelné kontroly očí i správné používání brýlí

Po 40. až 45. roce života je vhodné si nechat zkontrolovat zrak každý rok, pokud nosíte brýle. Kdo preferuje kontaktní čočky, tak dvakrát za rok. Zároveň mějte na paměti, že brýle se zásadně sundávají a nadávají oběma rukama. Jinak dochází k uvolňování brýlí a je potřeba je častěji upravovat.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka