Bytů na prodej je málo, podražily o deset procent, někde i víc

24. listopad 2015
Dobré odpoledne

Jestli chcete prodat byt, je teď ideální čas. Bytů na prodej je k mání málo, cena je vyšší než obvykle. „Řekněme 3+1 v obvyklém stavu v Humpolci se prodává za 1 milion 400 tisíc. Před rokem by jeho cena byla tak o dvě stě tisíc nižší,“ vysvětluje realitní makléř Václav Duben z Reality 11 a uvádí příklad, jak moc těžké je teď sehnat byt: „V březnu jsme měli v Humpolci 26 bytů na prodej, teď jich máme 6. Od dubna se prodalo skoro všechno, co bylo.“

V některých lokalitách byty podražily o deset procent, někde i víc. V městech, kde je dostatek pracovních příležitostí, byty podražily nejvíc. Proč je bytů teď tak málo? Je silná mladá generace, která kupuje byty. Nemovitosti se prodávají i lidem, kteří do měst přijeli za prací. Přijíždějí i lidé z ciziny – třeba kvůli situaci na Ukrajině. Staví se taky méně bytových domů – vliv na to měla stavební krize v letech 2008-2012.

Na druhou stranu banky půjčují více než před pěti lety, takže se lidé snáz dostanou k hypotéce. „Banky uvolnily hodně peněz, začaly víc půjčovat, po několika letech je vyšší poptávka než nabídka,“ shrnuje Václav Duben.

Chcete koupit byt? Prohlédněte si ho ráno, odpoledne a večer

Když kupujete byt, zajděte se tam podívat několikrát denně. Dopoledne, odpoledne, večer – v každou denní dobu si všímejte, jak moc vám do bytu svítí slunce i kolik jezdí aut po silnicích. „Důležité je abych věděl, jak tam ten den probíhá nejen kvůli slunci, ale i kvůli silničnímu provozu. Dopoledne je tam jiný hluk než odpoledne. Některé realitní kanceláře vodí klienty do nemovitostí dopoledne, kdy je na místě klid. Pozor na to,“ radí Václav Duben.

Prodáváte byt, ve kterém nebydlíte? Určitě ukliďte, možná i vymalujte

Byty se obvykle fotí v kuchyni nebo obýváku. Realitní makléř radí uklidit a pokud v bytě nebydlíte, tak i vymalovat. „Můžete si zaplatit služby profesionálního fotografa, stojí to kolem 1500 korun,“ počítá realitní makléř Václav Duben.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio