Byty sice pojištěné máme, ale často špatně, upozorňuje odborník na pojištění

29. září 2015
Dobré odpoledne

Polovina rodin má pojištěný svůj byt, rodinných domů je pojištěno víc - asi 70-75%, ale přibližně polovina domácností je pojištěna špatně. Jednou z největších chyb je, že svůj majetek podhodnocujeme. „Často si neuvědomujeme, že to má být pojištěno na nové částky. Konkrétní příklad: Mám domácnost v hodnotě milion korun a pojistím si ji na 500 000. A stane se mi škoda za 100 000, ale pojišťovna mi dá jen polovinu, protože i já jsem platil jen polovinu,“ vysvětluje Milan Dočkal z humpoleckého centra pojištění Adores.

Do hodnoty domácnosti se započítává všechno od koberce po lustr, včetně oblečení, cenností, elektrospotřebičů. Pokud máte u domu samostatně stojící garáž, kůlnu nebo další stavby, nesmíme na ně při pojištění zapomenout.

Chybujeme v zabezpečení – buď ho vůbec nemáme, nebo špatně používáme

„Pokud chceme pojistit do 300-400 tisíc, stačí 1 cylindrický zámek. U dražších objektů pojišťovny vyžadují elektronické zabezpečení s napojením na mobil majitele nebo na hlídací službu,“ vysvětluje Milan Dočkal. Pokud je to byt ve vyšším než druhém patře bytového domu, je to jednodušší – pro většinu z nás stačí bezpečnostní dveře. U rodinného domu nesmíme zapomenout zajistit vstup ze zahrady nebo přes garáž. Když pachatel nepřekoná překážku, pojišťovna nehradí v plné výši nebo dokonce vůbec. Objevují se případy, kdy lidé nechají otevřená okna, když odjíždějí do práce, nebo zapnou elektronický alarm jen na noc nebo před dovolenou. „Ale když si odběhnou na 2 hodiny nakupovat, alarm nezapnou a přitom i za tuhle chvíli dokážou zloději dům vykrást,“ uvádí konkrétní případ ředitel pojišťovacího centra.

Milan Dočkal, centrum pojištění Adores

Blesk s přesností na 20 metrů

Jedno z nejdůležitějších připojištění domácnosti je na přepětí v síti. Většinou v základu všech balíčků bývá úder blesku, ale častěji než ten, nás potká přepětí v síti. Třeba za něj bouřka může, ale pokud nám blesk neuhodí přímo do střechy, pojišťovně se nebude chtít platit. „Většinou bouchne o kousek dál, k vám to přijde po kabelech a máte smůlu. Pojišťovny používají software jedné rakouské společnosti, která monitoruje blesky s přesností na cca 20 m. Když uhodí do kostela na druhé straně vesnice a vám to zničí všechny spotřebiče, máte smůlu,“ uzavírá pojišťovací odborník Milan Dočkal.

Čtěte také

autor: Petra Emmerová
Spustit audio