Část vody zůstává v bazénech i přes zimu

1. říjen 2015
Dobré odpoledne

Zazimování bazénů je v plném proudu. Pokud ho nemáte zastřešený, nejspíš už jste bazén na chladné měsíce připravili. „U zakrytého bazénu nesmíme zaspat tu správnou dobu. Je škoda to udělat zbytečně brzo, ale naopak nesmíme zase zvolit moc pozdní termín, protože voda se tam pak zkazí. Bazén nepoužíváme, posvítí do něj sluníčko a namnoží se řasy,“ vysvětluje Milan Lebruška z Mountfieldu. I v říjnových dnech může být koupání nejen pro otužilce, pokud totiž máme stříšku, teplotu vody můžeme ohřát až na 25 stupňů celsia.

U zakrytého bazénu je ideální termín na vypuštění a vyčištění bazénů konec září až začátek listopadu. A jak to přesně máme udělat? U bazénů postavených na zemi je údržba jednodušší. Můžeme totiž trubky odmontovat a vylít, kdežto u zahloubených je čištění potrubí pracnější – musíme je do sucha vysát průmyslovým vysavačem.

Část vody zůstává i přes zimu

Na zimu se bazény nevypouštějí úplně. Část vody v nich musí zůstat, aby bylo zatížené dno a navíc ušetříme za vodu. „Vypouštíme pod poslední otvor, většinou jsou to trysky a protiproudy,“ vysvětluje Milan Lebruška. Nemusíme se bát, že by se voda zkazila – nadávkujeme tam chlorové přípravky i přípravky na zazimování. Ty v obchodech snadno poznáme už podle názvu. Jejich hlavním úkolem je zabránit vzniku řas. A potom srovnat pH. „Lidem může vadit, že měli část vody celou zimu v bazénu a pak se v ní další rok mají koupat, ale je to spíš pocitová věc, protože každá voda se dá vydezinfikovat. Člověk se nemusí bát,“ říká odborník na bazény.

Na šlem jenom s houbičkou

Prodávají se speciální přípravky, kterými bychom měli bazény umýt. Mohou zůstat přes zimu ve vodě a neovlivní její kvalitu. A specialista na bazény upozorňuje, že není vhodné čistit stěny kartáčem, ale jen houbičkou, abychom nepoškodili povrch fólie. Na zimu dál musíme schovat motory filtrací a protiproudu a plastové věci, které by mohli náchylné před namrznutím. Pokud napadne sníh, doporučuje se odstraňovat sníh ze stříšek.

Čtěte také

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.