Cestování se psem může být klidnější. Pomůže pasta

20. červenec 2016
Dobré odpoledne

V rámci Evropy držíme rekord v počtu chovaných psů. A často se svými věrnými čtyřnohými přáteli vyrážíme i na dovolenou. Za jakých podmínek může pes nebo kočka cestovat do zahraničí, řekl v poradně Regionu veterinář Přemysl Novák.

„Zvířata, která cestování silně stresuje, vůbec nedoporučujeme někam vozit,“ varoval host.

„Ta, která jen špatně snášejí cestování a jsou nervózní, je možné zklidnit speciální pastou aplikovanou do tlamy. Uklidnění trvá až deset hodin,“ řekl veterinář.

„Řešení máme i pro psy, kterým je při cestování špatně a mají podobně jako lidé kinetózu. Tam ze zkušeností pomáhá stejný lék, jakým se nevolnost z jízdy řeší u lidí. Jak pastu na zklidnění, tak další medikace je ale potřeba předem konzultovat s veterinářem,“ upozornil dále.

Do zahraničí musí pes s pasem a čipem

Pro cestu do ciziny musí mít pes svůj pas a musí být očipován. „Používají se čipy, které jsou mezinárodně uznávané a informace z nich přečtou i v jiných zemích. Pes musí být také naočkován. Do sousedních zemí je povinná vakcinace proti vzteklině, podobně jako u nás. Při cestách do vzdálenějších zemí je třeba se vždy dopředu na nutná očkování informovat.“

Před nákazami v exotických zemích je dobré psa chránit

Jako se lidé očkují při cestě do vzdálených zemí, aby nedostali nějakou vážnou chorobu, mohou i majitelé psů chránit své mazlíčky. „Doporučuji, aby pes nebo kočka měli očkování proti infekčním chorobám. Podle cíle cesty existují běžná nebo nadstandartní očkování. A v tropických zemích hrozí také parazitární infekce. I před těmi je také možné zvíře chránit,“ poradil Přemysl Novák.

Vzít psa do letadla je výjimečné, ale jde to

Vzít psa na palubu letadla není běžná záležitost. Ale není vyloučená. „U některých společností se to dá vyjednat, ale je to drahé a administrativně hodně náročné,“ uvedl veterinář. Častější je ale cestování zvířat v autě s majitelem. Zde host radí hlavně sbalit dostatek potravy, na kterou je zvíře zvyklé. „Výrazně nedoporučuji na dovolené změnit krmivo. Může to u psů nebo koček způsobit i vážné zažívací potíže,“ varoval Novák. Důležitý je také pravidelný přístup přepravovaného zvířete k čisté vodě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.