Citlivé dítě si ze setkání s čertem může přivodit trauma

5. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Malé děti může čert nejen vystrašit, ale taky pořádně vyděsit. Jak je uchránit před hysterickým pláčem a zároveň i nějaké rady pro čerty, přišla do poradny Regionu říct Lenka Mončeková, zástupkyně ředitelky z mateřské školky Mozaika.

Vždycky je dobré dětem říct, co je na Mikuláše čeká. Jestli se na něj půjdou podívat ven nebo přijde k nim domů. Zároveň si s dětmi nachystat i nějakou písničku nebo básničku a na setkání s Mikulášem, andělem a čertem je předem připravit. A zároveň strašení čertem podat tak, že je potřeba se v některých ohledech polepšit, ale určitě ne stresovat odnesením do pekla.

Malé děti do náruče čerta nedávejte

„Maminka s tatínkem jsou pro děti to nejdůležitější, kde hledají oporu, pomoc a jistotu. A malé děti potřebují cítit potřebu jistoty a bezpečí. Pokud je čert chce odnést někam do pekla a dětí vědí, že je tam nic dobrého nečeká a že tam s sebou nebudou mít ani maminku, ani tatínka, tak tu jistotu ztrácí a opravdu můžou mít velký pocit strachu a nejistoty. Proto bych doporučila, aby rodiče děti drželi a tu oporu jim dávali,“ říká Lenka Mončeková.

Věk dítěte nehraje hlavní roli

Více než na věku záleží na tom, jak jsou děti citlivé. I osmileté citlivé dítě může mít ze setkání s čertem a zbytečného strašení trauma. „Dokonce se může stát, že děti po setkání s čertem mohou mít nějaké noční děsy, mohou se probouzet, plakat, mohou si stěžovat na bolest bříška a v krajním případě můžou začít koktat. A to určitě není smyslem,“ upozorňuje host.

Čerti by neměli zapomínat na empatii

Čerti by měli mít přehled o situaci a sledovat, jak na něj děti reagují. „Já bych si přála, aby čerti k dětem přistupovali se zdravým rozumem. Když vidí, že se děti bojí, aby je více nestresovali. Spíše se uchýlili někam do ústraní nebo to převrátili v nějakou legraci. A aby v mikulášské nadílce byl dominantní Mikuláš, který představuje dobro,“ radí Lenka Mončeková.

Děti bychom před příchodem čertů neměli zbytečně děsit. I samotné setkání doma může skončit pro dítě traumatem, v krajním případě i koktáním. Rodiče zůstávají oporou dítěte a to by mělo tuto oporu cítit. V poradně byla Lenka Mončeková z mateřské školky Mozaika

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.