Citron, ocet a soda poslouží nejen v kuchyni, ale i při úklidu. Poradíme vám, jak na to

11. srpen 2015
Dobré odpoledne

Jitka Šebová je hodinová manželka, živí se profesionálním úklidem a říká: „Není potřeba kupovat drahé prostředky v drogerii, když na řadu věcí stačí věci, které máme v kuchyni.“ Citron nakapaný do mističky s vodou například pomůže vyčistit mikrovlnnou troubu. A na zašlé spáry v koupelně doporučuje kašičku z octu, kypřícího prášku a sody.

Každá hospodyňka má jiný způsob, jak mýt okna. Někdo používá na leštění dětské pleny, někdo švédské utěrky a někdo stěrky s gumovou lištou. Jitka Šebová z jihlavské firmy Šebacech radí: „Zkoušela jsem různé způsoby našich babiček – s pudingem nebo nanést šampon, ale nebyla jsem moc spokojená. Buď to dalo moc práce, nebo na okně zůstaly šmouhy. Naopak nedám dopustit na stěrku.“ Stěrka podle ní musí být měkká, aby po skle neskákala a nedělala šmouhy.

Když je hospodyňka dost pečlivá, nemusí se po stěrce leštit. A pozor na sluníčko. Okna se nejlépe myjí, když je pod mrakem. Když svítí sluníčko nebo za mrazů nám leštění moc nepůjde.

Impregnace na kachličky a zrcadla

V koupelně je výborným pomocníkem ocet, říká Jitka Šebová: „Stačí dát do pytlíku ocet a ponořit tam třeba sprchovou hlavici. Za chvíli je jako nová.“ Na vodní kámen je prý ocet lepší než všechny přípravky z drogerie.

Jitka Šebová

Naopak jako výbornou věc doporučuje impregnaci. Používá se na vyčištěná zrcadla, kachličky nebo okna a jejím úkolem je odpuzovat vodu. A prý až půl roku tuhle službu umí zajistit. Na zašlé spáry doporučuje Jitka Šebová kašičku z octa, prášku do pečiva a sody: „Stačí natřít kartáčkem na spáry a budou bílé.“

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.