Co jste všechno (ne)věděli o klíšťatech

10. červenec 2015
Dobré odpoledne

O klíšťatech mezi lidmi panuje spousta omylů a polopravd. Pojďme si s Alenou Dvořákovou z krajské hygienické stanice v Jihlavě vyvrátit nebo naopak potvrdit ta nejčastější.

1. Klíšťata bydlí na stromech a skáčou na nás z větví.

NE

Klíšťata žijí hlavně v listnatých a smíšených lesích, milují křoviny a vysokou trávu. Čekají na nás i na okrajích cest nebo v trávě u rybníka či řeky, poslední dobou se přestěhovala i do parků.

2. Klíště se musí vytočit.

NE

Dřív se říkalo točit proti směru hodinových ručiček. Klíště nemá kusadlo jako vývrtku, nemusíme tedy točit. V současnosti se doporučuje klíště vyviklat například pinzetou, vatovou tyčinkou nebo si pořídit speciální kartu na vytahování klíšťat. S tou je to prý nejbezpečnější.

3. Když zapité klíště namažu mastí, vyvrhne všechno špatné do rány a nakazí mě.

ANO

Lepší je klíště zakápnout dezinfekcí. Klíště se ničím mazat nemusí, vyviklat se dá i na sucho. Každopádně po vyjmutí z rány místo důkladně vydezinfikujte.

4. Když utrhnu klíštěti tělo a hlavička zůstane v ráně, musím na pohotovost.

NE

Může se stát, že při odstraňování klíštěte utrhneme tělo a kusadla zůstanou zapitá. Můžeme se je pokusit opatrně vytáhnout pinzetou. Pokud to nepomůže, sledujme místo s hlavičkou klíštěte. Pokud by výrazně hnisalo, pak je teprve čas na doktora.

5. Když odstraním klíště do 24 hodin od přisátí, nenakazí mě.

NE

Absolutní ochrana jako očkování to není. Čím dřív ale klíště odstraníte, tím líp. Je tam nižší riziko vzniku nákazy, do těla se dostane méně infekčních látek

6. Když použiji repelent, klíště nechytnu.

NE

Repelent skutečně funguje jako odpuzovač, ale pozorně si přečtěte návod. V něm se píše, na jak dlouho vám pomůže od komárů. Na klíšťata vystačí asi poloviční dobu. Nastříkejte si ho na odhalené části těla a taky na kalhoty od kolen dolů. Nezapomeňte na boty. Pokud se chystáte na delší vycházku, vezměte repelent s sebou a přestříkněte se.

7. Klíšťata se zachytí na těle v místech, kde je tepleji.

ANO

Nejčastěji se klíšťata usadí v podkolenní jamce, tříslech, podpaží, za ušima, děti je mívají ve vláskách. Klíště se zapije i tam, kam si nevidíme, proto se nebojte použít zrcátko na místech, kam oko nedohlédne. Kromě večerní prohlídky se doporučuje ještě ranní, protože tam, kde klíště včera ještě nebylo, ráno být může.

8. Poznám, že mám klíště, protože mě to tam svědí.

ANO

Látky, které má klíště ve slinách a které způsobují, že nás rána svědí, se uvolňují až po několika hodinách. Lepší je odstranit parazita hned, čím déle je totiž zapité, tím to jde hůř.

9. Nejlepší je klíště spálit.

ANO

Jakmile klíště odstraníte, určitě ho zlikvidujte. Nemačkat, nedrtit, ale zabalit do papíru a spálit nebo spláchnout do záchodu.

10. Očkování je skoro stoprocentní ochrana.

ANO i NE

Proti lymské borelióze zatím neexistuje očkování. Proti encefalitidě se očkovat dá. Lékařka Alena Dvořáková to doporučuje dětem, zapáleným houbařům nebo rybářům. Pokud je člověk řádně naočkovaný, absolvuje všechny dávky základního očkování, pak je ještě přeočkován, je ochrana téměř stoprocentní. Po druhé dávce se udává účinnost 97-98 procent.

Chat s Alenou Dvořákovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio