Cukroví můžete mít i bez pečení

21. prosinec 2017

V mnoha domácnostech to v tuto chvíli krásně voní cukrovím. Rady a typy na vylepšení některých receptů nebo nápady na nové, přinesla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina cukrářka Jana Kozstolányiová.

Cukroví jsme zvyklí péct, ale existuje i takové, které uděláme bez pečení. Jedná se o kokosové válečky s mandlemi. Potřebovat budete následující ingredience:

- 25 dkg kokosu
- 40 dkg mletých piškotů
- 25 dkg másla
- trochu rumu
- cukr podle chuti

„Uděláme těsto a vytvoříme malé válečky. Necháme je chvíli odpočinout, aby zatvrdly. Pak je máčíme v čokoládě a na to dáme půli mandle,“ popisuje host. Nepečené cukroví vydrží zhruba dva až tři týdny.

Od slova Vánoce je vánočka. Abychom dokreslili úplnou vánoční atmosféru, můžeme si vánočku udělat sami doma. Budeme potřebovat:

- 1 kg polohrubé mouky
- 220 g tuku
- 220 g cukru
- 4 žloutky
- 60 g droždí
- půl litru mléka
- citronovou kůru
- vanilku
- 40 g rozinek
- 70 g mandlí
- 10 g soli
- půl vejce na potření

„V části mléka zhladíme droždí s trochou cukru. Potom v míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutkem. Do zbytku mléka dáme sůl. Do tuku prosejeme mouku, přilijeme kvásek, mléko se solí a vymícháme,“ radí Jana Kozstolányiová. Těsto pak rozválíme na válu a přimícháme rozinky a mandle. Pak vrátíme zpět do mísy, poprášíme, zakryjeme utěrkou a necháme kynout přes noc. Vykynuté těsto pak rozdělíme na vále a je už na každém, z kolika kousků si vánočku udělá. Většinou se dělá 4, 3, 2 a můžeme plést. „Strčíme do trouby, nejdříve na 220 stupňů. Necháme ji asi 5 minut a pak zeslabíme na 150 stupňů,“ říká host. Před pečení vánočku ještě potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.

Spustit audio