Demence je nemoc obtížná nejen pro nemocného, ale i blízké okolí

2. únor 2018

Demence je onemocnění, které se projevuje plíživě a nedá se léčit. O to důležitější roli hraje prevence. Jak se nemoc projevuje a čím ji můžeme zbrzdit, přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct Marcela Rýpalová z Alzheimer poradny Vysočina.

Prvním projevem demence je zapomínání. Samozřejmě, že každý zapomíná a je to přirozené. Ale když začneme pozorovat na sobě nebo svém blízkém okolí, že zapomínání je častější a vymyká se běžným situacím, měli bychom zpozornět. V takovém případě je dobré navštívit Alzheimer poradnu, udělat jednoduchý test a případně dotyčného uklidníme, že je vše v pořádku. Pokud výsledek testu naznačuje zhoršení paměti, je na místě problém začít řešit.

Demenci nelze léčit, pouze brzdit

„Obtíže nebagatelizujte, neříkejte, že je to fuk, že nevíte, že je pondělí. Ale přijďte se poradit. Se zubem, který vás bolí, byste taky šli. Zařaďte si tuto prevenci do pravidelné péče o sebe,“ říká Marcela Rýpalová.

Nemoc je těžké přijmout

„Nejtěžší je přijmout nemoc. Přijmout skutečnost, že blízký tady stále je fyzicky, ale psychicky se velice mění. Mění se osobnost, člověk se uzavírá a mění se role v rodině. Protože z táty, který se o nás staral, se stává závislý člověk a já musím převzít zodpovědnost,“ popisuje nároky na blízké okolí Marcela Rýpalová.

Pozor na vtipy

Nemocní demencí mají problém rozpoznat vtip a bývají vztahovační. Důležitá v komunikaci s nemocným je taky trpělivost. Stejně tak lidé trpící demencí těžko nesou různé rodinné sešlosti, kde je mnoho lidí a celkově rušno. Nemocný těžko udržuje pozornost a ve složitějších situacích se snadno ztrácí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.