Denní svícení je v chumelenici velmi nebezpečné

17. leden 2018

Sněžení na Vysočině komplikuje provoz, především na dálnici D1 a přilehlých silnicích, kde řidiči z dálnice hledají objížďky. S Veronikou Vošickou z BESIPu jsme v Poradně Českého rozhlasu Vysočina mluvili o některých nešvarech a nebezpečích, které nás v zimě trápí.

Každý, kdo se dnes pohybuje po silnicích, tak může vidět auta, kterým vzadu ani za hustého sněžení nesvítí žádná světla. Problém je v tom, že u velkého počtu aut, která mají denní svícení, tedy přední světla určená ke svícení za bílého dne a pěkného počasí, vzadu nesvítí obrysová světla. Pokud si řidič takovou věc neuvědomuje, představuje pro řidiče jedoucí za ním velké riziko. Obzvlášť, když hustě sněží a zadní část auta je celá zakrytá sněhem.

Kdo neví, jak na jeho autě světla fungují, musí si to vyzkoušet

Pokud tedy nemáte jistotu v tom, že víte, jak fungují světla na autě, kterým jezdíte, je potřeba si to řádně vyzkoušet. Podívat se co svítí po nastartování a co svítí při zapnutí potkávacích a obrysových světel. Vše je pak přesně vysvětlené v návodu k autu. Takže tam se přesně dozvíte, jak funguje vaše auto a je namístě si návod k autu přečíst.

Dalším problémem je správné používání mlhovek

Někdo tedy vzadu nesvítí vůbec, někdo zase používá mlhovky, i když k tomu není žádný důvod. Náš zákon sice stanovuje použití mlhovky za mlhy, hustého deště nebo sněžení, ale další podrobnosti neuvádí. Řidiči v Německu mají o něco přesněji stanovené podmínky, kdy je použít. Povinnost zapnout mlhovky na německých silnicích platí v situaci, kdy viditelnost klesne na 50 metrů a méně a navíc v takovém případě musí řidič snížit rychlost na 50 km/h.

V kalamitním stavu mějte dostatek paliva

Obecně v zimě bychom měli jezdit s dostatečnou rezervou paliva. Je to důležité hlavně proto, že pokud bychom vyčerpali všechen benzín nebo naftu čekáním v koloně, tak se nejen nikam nedostaneme, ale nebudeme moci si ani zatopit. Pro všechny případy se v autě hodí i deka a dostatek jídla a pití.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.