Deskové hry potěší jak puberťáky, tak malé děti

14. prosinec 2017

Deskové hry pomáhají v rodině udržovat dobré vztahy, případně je mohou i vylepšit, pokud nejsou právě příliš dobré. Podle čeho deskové hry vybírat, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct Petr Matějíček z jihlavského Domu dětí a mládeže.

V oblibě opět začínají být piškvorky. Dokonce se v piškvorkách pořádají i turnaje. Kromě toho jsou stále v oblibě tradiční deskové hry jako Sázky a dostihy, Člověče, nezlob se nebo Scrabble. Deskové hry také odráží filmové trendy, takže můžete najít deskovou Hru o trůny nebo Pána prstenů.

Deskové hry jsou i pro nejmenší děti

„Pro nejmenší děti jsou hry na poznávání barev, čísel. Jsou to kroužky čtyř barev a kartičky, kde mají každou barvu očíslovanou, takže mají pořadí, ve kterém si mají kroužky navléknout na ruku nebo na palec,“ popisuje hru pro malé děti Petr Matějíček. Na podobném principu je i hra Bubbles.

Existují i hry na procvičovaní slovní zásoby

Ve hře Tik Tak si děti rozvíjí slovní zásobu. Jsou v ní kartičky s nějakou samohláskou, na kterou mají děti vymyslet co nejvíce slov. Časový limit odpočítává bomba. Dále je možné dětem pořídit různé typy Brain Boxů, což jsou často hry s obrázky a o přírodě, ve kterých si děti procvičují paměť.

Pro puberťáky jsou dobré strategické hry

Strategickou hrou je Dominion. Dále náctileté potěší i postřehové hry. Novinkou je hra Gobit, ve které jsou kartičky, na kterých jsou tři druhy zvířat. Každé žere něco jiného a vaším úkolem je, když se objeví vhodná potrava pro dané zvíře, na ni plácnout příslušnou kartičku.

Spustit audio