Děti můžete učit lyžovat už od tří let

21. listopad 2017

Hostem poradny Českého rozhlasu Vysočina byla lyžařská instruktorka Vendula Badalíková. Přinesla několik rad, jak se naučit lyžovat a co k tomu budeme potřebovat.

Pokud už máte lyžáky, je dobré si v nich zkusit chůzi někde doma. To platí i pro děti, které vyrazí například na školní výcvik. Samotné chození je v lyžařské obuvi náročné a je dobré si to vyzkoušet na nečisto.

Dospělí se více bojí

Pokud začnete s lyžováním ve středním věku, budete muset překonat strach, který bývá u dospělých větší, než u dětí. „Když jsou to dospělí, kteří už někdy stáli na lyžích, tak se do toho během hodinky dostanou a pak sjíždí svah krásně sami,“ říká host. Děti se sice tolik nebojí, ale někdy u nich může být problém s motivací. Proto je důležité, aby děti lyžování bavilo.

Lyžovat se dá učit už od tří let

„My pořádáme kurzy i pro děti z mateřských školek, kde je hranice tří let. Ale je to hodně individuální. Záleží, jak jsou na tom děti pohybově, jak zvládají pozornost. Chce to jít do školy s tím, že to děti vyzkouší a uvidí se. Některé děti jsou opravdu šikovné a zvládají to. U některých je ještě brzy a stačí počkat třeba jeden rok,“ vysvětluje instruktorka Vendula Badalíková.

Lyžovat se dá naučit za jednu sezonu

Za jednu zimní sezonu se bez problémů naučí i menší děti a to tak, že zvládají i prudší kopce. U dětí je zároveň dobré příliš nespěchat s hůlkami. Při učení hůlky obecně spíše překáží, takže je lepší je dětem do ruky nedávat hned.

Spustit audio