Dlouhému půstu má předcházet řádná příprava. Nutné jsou také vhodné podmínky a pochopení okolí

9. únor 2016
Dobré odpoledne

Těsně před začátkem křesťanského půstu před Velikonocemi se přišla na Region o své zkušenosti s dietami a půsty podělit Alena Tomanová, která na vlastní kůži zažila i dlouhodobý šestitýdenní půst. Tuto poradnu tak neberte jako inspiraci pro všechny. Ale s vědomím toho, že lze úplně bez jídla vydržet víc než 40 dní, vám bezmasá dieta může připadat snazší.

„Půst je ze zdravotního hlediska docela náročná záležitost a než se pustíte do nějakého dlouhodobého, je potřeba se dobře připravit, mít dostatečně silnou motivaci a také patřičné podmínky. Ten, kdo se chce postit dlouhou dobu, by taky měl mít zkušenosti s půsty jedno nebo více denními,“ řekla na Regionu Alena Tomanová, podle které opravdový půst znamená žádné jídlo, jen voda. „Pokud jíte šťávy nebo pijete bylinkové čaje, je to už speciální dieta, ale ne půst,“ upřesnila Tomanová.

Nutná je motivace a taky vhodné podmínky

„Na dlouhodobý půst musí mít člověk velkou motivaci, kterou u mě bylo zdraví. A nutné jsou také speciální podmínky. Nedá se při něm chodit do práce nebo nakupovat v supermarketu. Nemůžete mít kolem sebe jídlo. Já jsem opustila domov a zavřela se na šest týdnů na chatu, kde jsem byla jen s mými psy. Navštěvoval mě můj muž, který mě podporoval a v mé přítomnosti také nic nejedl,“ zavzpomínala Alena Tomanová.

Hlad po několika dnech vymizí

Jak vlastně takový dlouhodobý půst probíhá? Má člověk pořád hlad? „První den má člověk veliký hlad. Druhý taky a třetí den je to nejtěžší. Čtvrtý den začnou z člověka odcházet škodliviny. Zmírní se třeba otoky. A pátý den přestanete mít hlad. Potom už hlad vymizí a tělo spaluje vnitřní zásoby. Chuť ale zůstává stále. Pro mě bylo obrovské pokušení třeba jít sadem a cítit vůni třešní,“ svěřila se Tomanová.

Hladovka mění nejen vaše tělo, ale i psychiku

„Při té šestitýdenní hladovce jsem zhubla asi16 kilogramů,“ spočítala Tomanová. „Ale změní se i psychika. I když nejsem žádná zpěvačka, najednou jsem měla obrovskou touhu si nahlas zpívat. Začnete lépe vidět a slyšet a změní se vám psychika. Jste citlivější, a proto není dobré sledovat třeba negativní zprávy v televizi. Nejlepší je být uprostřed přírody,“ poradila Tomanová.

Návrat k běžnému jídlu trvá několik týdnů

„Jednačtyřicátý den mi potom přišel obrovský hlad a půst jsem pomalu začala ukončovat. Samozřejmě není možné sníst běžné jídlo, protože vám vlastně nefunguje trávení. Začíná se pomalu zeleninovým vývarem, potom vařenou zeleninou a přechod na normální stravu trvá i několik týdnů,“ uzavřela Tomanová.

Spustit audio