Do boje se slimáky pošlete hlístice

19. srpen 2015
Dobré odpoledne

Slimáci a plži se v naší přírodě vyskytují přirozeně, ale největší invazi zažila Evropa před padesáti lety, když slimák španělský přicestoval společně v bedýnkách se zeleninou. Je postrachem mnoha zahrádkářů a páchá veliké škody nejen úrodě, ale i okrasných květinách.

V posledních letech, kdy panují mírné zimy, přežívají slimáci v přírodě jednoduše. Naklást mohou zhruba třikrát ročně až 300 vajíček, a tak se množí z generace na generaci. Vyplatí se nevytvářet jim k množení vhodné prostředí - kamenné úkryty na zahrádce, zapomenutá kamenná deska či vlhký prostor pod květináči, daří se jim dobře i v kompostech.

Zahradnice Mirka Paclová

Slimáky buď ručně sbíráme, nebo aplikujeme přípravek. „Sypání pískem, popelem či pilinami je dobré, protože tak vznikne určitá bariéra kolem zahrádky. Vydrží ale jen krátkou dobu, než navlhne. Nejlepší je sáhnout do kapsy a koupit granule,“ říká zahradnice Mirka Paclová.

Než se rozhodneme pro koupi vhodných granulí, je dobré se informovat nebo si přečíst návod, abychom jimi neuškodili domácím mazlíčkům, nebo ježkům, kteří slimáky žerou.

Další možností, jak zlikvidovat slimáky, je horká voda. Polijeme je v době, kdy jsme je sesbírali do kbelíku. Vynikajícími pomocníky jsou také kachny indické.

Nejúčinnější pak jsou parazitické hlístice. „Jedná se o živý organismus, který se rozmíchá ve vodě. Takto připravený roztok nalijeme na zahradu nebo na kompost. Jak se hlístice dostanou do těla slimáka, zlikvidují ho. Hlístice navíc mohou v zemi přezimovat, a tak si zajistíme klid i v další sezóně,“ vysvětluje Mirka Paclová. Parazitické hlístice jsou k sehnání většinou přes internet.

Spustit audio