Do dýně rýpněte nehtem. Když uděláte rýhu, můžete ji vařit se slupkou

23. říjen 2015
Dobré odpoledne

Na podzim jsou regály obchodů plné různých druhů dýní. Nevyznáte se v nich? Jihlavský kuchař Jaroslav Veselý ze Smilebaru říká: „S dýní Hokkaidó neuděláte chybu, máslová má zase malinko oříškovou chuť.“ Pokud s dýněmi začínáte, můžete je i zaměnit. Polévku nebo rizoto můžete připravit z jakéhokoli druhu. Upotřebit můžete i dýňová semínka, která uvnitř najdete.

„Usušená semena orestujeme, můžeme na sucho, olej nepotřebujeme, a přidáme to třeba právě do rizota,“ říká profesionální kuchař Jaroslav Veselý. Dýně je opravdu všestranná, dá se vařit, dusit, péct, dá se dát do koláčů, na marmelády pro svou sladkou chuť.

Loupat nebo neloupat?

Tradiční dilema kuchařek: Mám dýni loupat? A kterou loupat a kterou neloupat? „Mám jednoduché pravidlo: rýpnu nehtem do slupky. Když se tam udělá rýha, je dýně mladá a měkká a neloupu ji. Když to nejde nebo má výrůstky, loupu, ale je to raubírna,“ svěřil se s praktickou zkušeností mladý kuchař. Máslové dýně ale loupe vždy. Vnitřek dýně vždycky vyhazujeme, semínka se dají použít na sušení a potom na ozdobu a dochucení polévek nebo třeba rizota.

Nejjednodušší recept z dýně je na pyré. „Uvaříme do měkka brambory a dýni v poměru jedna ku jedné. Rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, opepříme a používáme jako přílohu k masu. Můžete to použít třeba místo topinamburu,“ radí kuchař Veselý.

Recept na dýňové rizoto

Uvaříme si vývar, kterým budeme rizoto zalévat. Orestujeme cibuli, k tomu přidáme nakrájenou dýní Hokkaidó a krůtí maso z prsíček. Společně to restujeme, potom přidáme rýži a po chvíli zalijeme směs vývarem. Vaříme, dokud rýže není měkká. Je dobré přidat do rizota dýňová semínka – ta připravíme tak, že orestujeme semínka na sucho na pánvičce, až jsou hotové, začnou praskat jako popkorn.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio