Do módy jdou skleněné velikonoční ozdoby

20. březen 2018

Velikonoce se rychle blíží a hospodyňky už začínají přemýšlet nad velikonoční výzdobou. Inspiraci přinesla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina květinářka Barbora Konečná.

Symbolem Velikonoc bylo, je a bude vajíčko. Představuje zrození a nový život. Tradičním českým symbolem jsou a také budou pomlázky nebo chcete-li mrskačky. Ze zvířátek k Velikonocům patří ovce, slepice nebo zajíci.

Skleněné ozdoby jsou i na Velikonoce

Stejně, jako jsou na Vánoce k výzdobě používané foukané skleněné ozdoby, tak je můžete použít i na Velikonoce. Svátky jara ale mají svoje typické ozdoby. Nejčastěji jsou ve tvaru vajíček a zajíců. Od vánočních ozdob se liší i tím, že většinou nejsou třpytivé.

Typicky velikonoční barvou je zelená

„Zelená je nutná, protože je symbolem znovuzrození. Dále žlutá a tradiční nejen česká je i červená,“ říká Barbora Konečná. Chybu ale neuděláte ani s hnědou barvou, která se váže hlavně k zemi a půdě. K moderním velikonočním barvám začíná patřit také černá, která se hodí především do moderních interiérů.

K velikonoční výzdobě se hodí všechny cibuloviny

Narcisky, tulipány, modřence, hlavně v bílé barvě. „Kromě cibulovin můžeme zařadit i macešky, které krásně nakvetou. Když jsou v polostínu, tak vydrží i do léta. Jarní rostliny na jaře, kdy ještě mají málo světla, příliš nezalévejte. Klidně stačí zálivka jen jednou týdně.

Spustit audio