Do nemocnice přijdete s brýlemi, hodinu po operaci už na dálku vidíte bez dioptrií

1. září 2015
Dobré odpoledne

Vidíte špatně na dálku a dobře na blízko a nechcete nosit brýle? Oční oddělení jihlavské nemocnice nabízí operaci laserem, který dokáže krátkozrakost odstranit. „Krátkozraké oko je dlouhé a my ho laserem vlastně ubrousíme,“ vysvětluje hodně zjednodušeně princip operace primář jihlavské nemocnice Pavel Pernica. Přístroje v krajském městě fungují od ledna a na operace chodí jak mladí lidé, tak střední generace.

„Odstranili jsme jedné paní osm dioptrií,“ uvádí jeden z operovaných případů lékař. Na zákrok s laserovými přístroji se hodí lidé, kteří mají brýle rozptylky s jednou až deseti dioptriemi. Pacient nejprve musí na předoperační vyšetření – to trvá hodinu až hodinu a půl. „Musí se zjistit celková anamnéza, provedeme vyšetření brýlí, zajímá nás tloušťka rohovky, její zakřivení, jak slzí oko, jaké je oční pozadí. Potom se dá resumé, jestli se dá operace provést nebo ne,“ přibližuje primář Pernica.

Zákroky neproplácí žádná zdravotní pojišťovna - za vyšetření se platí 1000 korun, za samotnou operaci potom 13 000 korun za jedno oko.

Obvyklý postup je, že v pátek proběhne operace, v sobotu jde pacient na kontrolu a v pondělí už může do práce. Jen by neměl dělat namáhavé sporty nebo se koupat v bazéně.

Nejdřív pod jeden laser, potom pod druhý a za hodinu už čtete bez brýlí

„Když je někdo nervózní, dostane něco na uklidnění. Pacienta uspíme jen lokálně. Nakapeme do očí a pak si lehne pod první laser, který řeže rohovkovou tkáň. Udělá v hloubce 100 mikrometrů řez, odklopí se lamela a druhý laser obrousí oko do patřičné tloušťky a lamela se zase přiloží,“ vysvětluje zjednodušeně princip operace krátkozrakého oka primář. A jak je člověku po operaci? „Oko potom trochu řeže, světlo mu nedělá dobře, ale to trvá tak 3 hodinky. Už třeba hodinu po operaci pacient vidí bez brýlí. Kapou se antibiotika, něco proti bolesti, pacient musí druhý den na kontrolu. Další kontrola je po týdnu a pak ještě po měsíci,“ vysvětluje Pavel Pernica z jihlavské nemocnice.

Na tento zákrok mohou lidé od 18 let. Těhotenství a období kojení není vhodné, nevhodní jsou také pacienti s revmatickými chorobami. Oko po zánětu rohovky nebo při vyklenutí rohovky – to je také kontraindikace.

„Naše dva lasery na korekci očních vad jsou zatím jediné na Vysočině. Úplně stejnou sestavu mají třeba ve vojenské nemocnici v Praze,“ uzavírá primář Pernica.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio