Dobré svatební šaty jsou prakticky nezničitelné

8. leden 2015
Dobré odpoledne

Největší nápor se svatbami bývá od dubna do září, ale svatby se konají i v lednu nebo v únoru. Svatební šaty se proto v půjčovně zamlouvají tři měsíce až půl roku dopředu. „Je to lepší, než když nevěsta přijde 14 dní před svatbou. I to se občas stává, ale to už bych možná řekla, že taková nevěsta je to trochu hazardér,“ usmívá se Dana Hejsková z jihlavské půjčovny svatebních a společenských šatů TARA.

Šaty je dobré mít zamluvené předem i se zaplacenou zálohou, protože stejné by se mohly líbit i jiné nevěstě. Slova Dany Hejskové to jen potvrzují: „Je to jako zákon schválnosti, když se šaty líbí, půjčily by se i dvakrát nebo třikrát ve stejném termínu, ale vyhrává ta, která přijde první.“

Jak je to se šaty pro malé nevěsty? „Nabízím jim modely, se kterými se dá dále pracovat, které pro ně mohu zkrátit. U některých modelů to samozřejmě nejde, ale na druhou stranu existují i firmy, které šijí šaty přímo na nevěsty nižšího vzrůstu,“ říká Dana Hejsková. S ušpiněním šatů by si nevěsty neměly dělat starosti. „Snažím se nevěstám říkat, ať si svatbu užijí, ať se nestresují tím, jestli se něčím polijí nebo ne, v pondělí je nevěsta přinese a já už si je potom v salonu vyčistím.“ Šaty se půjčují opakovaně, protože podle Dany Hejskové jsou šaty od dobré firmy, kvalitní značky prakticky nezničitelné.

Trendy jsou krajky a tyly, stále sluší rybičkový styl

Střihy svatebních šatů se mění. „Na začátku 90. let to byly šaty s výšivkou, prokládané korálky, hodně nabírané sukně a rukávky s velkou mašlí vzadu,“ vzpomíná Dana Hejsková. Už delší dobu ale přetrvává styl zvaný rybičkový, který ženám sedí nahoře, obepíná boky a rozšiřuje se ke kotníkům. „Je to takový slušivý ženský styl. V módě jsou i krajky a tyly, které se hodí jak na šaty pro princeznu, tak na šaty, které jsou úzké nebo i rozšířené. Nevěsta mívá určitou představu, ale stává se, že právě tato představa jí nakonec nesedí a nesluší a nakonec si odnáší šaty úplně jiného stylu.“

Na svatbu v půjčovně oblečete i družičky nebo mládence. „Děti jsou ve společenském velmi roztomilé. Velikosti na družičky nabízíme od 2 do 16 let, převažuje barva bílá nebo slonovina. Chlapci mají oblek, bílou košilku, kravatku a barva se dá sladit s tatínkovým oblekem,“ přemýšlí Dana Hejsková o svatbách laděných do barvy. „Nevěsty teď převážně chtějí celou svatbu ve své oblíbené barvě, takže se snažím i svědky a svědkyně obléknout všechny sladěně. U mužů je důležité, aby jim oblek padnul a aby se v něm cítili dobře. Trendy jsou obleky s vyšším leskem a takové, které mají opaspulkovanou klopu,“ uzavírá povídání o svatební módě Dana Hejsková.

Chat s Danou Hejskovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.