Džus z vlastní zahrádky dnes získáte s minimálním úsilím

31. říjen 2017

Sklizeň jablek je v plném proudu a možná máte víc jablek, než dokážete sníst. Ideální je si z nich vyrobit mošt. Lahodný mok si ale můžete vyrábět i z jiných druhů ovoce a dokonce i zeleniny. Poslouží vám k tomu elektrické odšťavňovače. Podle čeho v obchodě vybírat odšťavňovače, ale taky sušičky, přišel říct prodejce elektro Roman Palát.

Kromě odšťavňovačů jsou na trhu i sušičky, ve kterých můžete sušit doslova cokoliv. Velmi oblíbené jsou sušičky na sušení hub. Kdo chce sušit například švestky nebo větší ovoce, je potřeba volit spíše kvalitnější výrobek. Nároky na sušení například švestek jsou podstatně vyšší, než na sušení zmíněných hub. Ideální sušička je o velikosti deseti pater.

Lepší jsou sušičky s horním sušením

Je to hlavně proto, že sušičky se spodním sušením většinou způsobují to, že suší hlavně v dolních patrech a naopak plodiny v horních patrech jsou nedosušené. Sušička s horním sušením suší rovnoměrněji. „Výjimkou je jedna sušička nejdražší na trhu, která umí spodní sušení opravdu rovnoměrně. Stojí kolem pěti tisíc,“ říká Roman Palát. Pro běžného zákazníka je ideální sušička v ceně kolem jednoho až dvou tisíc s horním sušením.

Odšťavňovače se dělí na dva základní druhy

Jednou kategorií jsou tzv. rychlé odstředivky, které ovoce roztočí na několik tisíc otáček a přes síto získáváme šťávu. Další kategorií jsou lisy. V principu fungují jako starší lisy, ve kterých jsme ovoce lisovali ručně. V případě elektrického spotřebiče námaha odpadá.

Lis je efektivnější

Lisové odšťavňovače lisují sice pomaleji, ale za to s mnohem větší silou. Dokáží proto získat mnohem více šťávy. „Je velmi dobré vylisovat špenát, smíchat ho s jablkem nebo se zázvorem. Dá se udělat mix a to člověk nikde v obchodě nekoupí,“ dává typ host.

Spustit audio