Hormonální jóga stimuluje žlázy v těle

16. říjen 2017

Jóga je cvičení v našich končinách už dobře známé, ale je dost možné, že jste neslyšeli o hormonální józe. V čem se liší a jak vám může pomoci, jsme probrali s Šárkou Simonidesovou, lektorkou hormonální jógy.

Hormonální jóga je sestava cviků zaměřená na endokrinní systém, tedy na žlázy s vnitřní sekrecí. „Cílem je reaktivovat orgány, které se podílí na hormonálním systému. Dochází k jejich stimulaci pomocí fyzického cvičení,“ vysvětluje host. Sestavy jsou jak pro muže, tak pro ženy a dokonce i pro diabetiky.

Masáž probíhá i formou nádechu

Jemná masáž vybraných částí těla způsobuje přísun krve do těchto míst, tím se spouští fyziologie, přichází živiny a odchází zplodiny. K masáži stačí jen správný pohyb nebo dech. Princip je tedy podobný, jako u klasické jógy. „Je to vědomá práce s tělem, kdy se techniky používají zaráz, takže používáme například vědomí vdech do břicha a stimulujeme bránici tak, aby docházelo k masáži vnitřních orgánu dutiny břišní,“ popisuje Šárka Simonidesová.

Hormonální jóga je dynamické cvičení

Hormonální jóga je spíše rychlejší a dynamické cvičení. Člověk se tedy i zapotí. „Sestavu mám odcvičenou za 22 minut. Ideální je cvičit doma. Jelikož se jedná o vědomou práci s tělem, tak je vhodné, aby žena byla co nejvíce v klidu a odcvičila si to sama a měla plnou pozornost sama na sebe,“ říká host.

Hormonální jóga není vhodná pro těhotné

V době gravidity je vhodné s hormonální jógou počkat. To samé platí v době léčby rakoviny. Naopak po operaci štítné žlázy je vhodné cvičit hormonální jógu. „Systém endokrinních žláz funguje jako celek. A řetěz je tak silný, jak je silný jeho nejslabší článek. Proto dochází k harmonizaci a to podporuje léčbu,“ vysvětluje Šárka Simonidesová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.