Hygienik preferuje pitnou vodu z kohoutku před balenou vodou
Na Českém rozhlasu Vysočina odstartoval Týden vody, ve kterém chceme upozornit, že se blíží konec vodního blahobytu v Česku. O kvalitě vody jsme mluvili s hygienikem panem doktorem Jiřím Kosem.
Voda musí splnit celkem 63 parametrů, abychom ji mohli prohlásit za pitnou. „Ukazatelé se od sebe liší svojí závažností. Některé mají charakter doporučení, což je například obsah některých minerálií, některé mají význam limitující, to znamená, že jejich překročení vylučuje užití vody jako pitné. Sem spadají ukazatele mikrobiologické kvality vody,“ vysvětluje host.
Mezi kohoutkovou a balenou vodou je minimální rozdíl
„Protože balená voda musí splňovat parametry vody pitné. S tím, že já bych paradoxně upřednostnil, pokud mám kvalitního dodavatele, vodu z kohoutku. Například jihlavská voda je velmi kvalitní. Balená voda má při své výrobě dvě fáze, které dodavatel nemůže ovlivnit,“ upozorňuje Jiří Kos. Jedná se především o skladování a distribuci, kdy může být i kvalitní balená voda značně znehodnocená.
Vodu ve studni si nechte zkontrolovat aspoň jednou ročně
„Vlastníkům soukromých studní se doporučuje pravidelná péče. Chtělo by to aspoň jednou do roka udělat posezónní kontrolu. Kontrola by se nezaměřila na všech 63 ukazatelů, ale měla by se kontrolovat mikrobiologická nezávadnost vody, případně chemický ukazatel, který může být specifický pro určitou lokalitu, například dusičnany, které mohou vykazovat sezónní proměnlivost,“ vysvětluje host. Konzumace mikrobiologicky znečištěné vody, tzv. oživené vody, nám způsobí zažívací obtíže.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.