Hygienik preferuje pitnou vodu z kohoutku před balenou vodou

19. červen 2017

Na Českém rozhlasu Vysočina odstartoval Týden vody, ve kterém chceme upozornit, že se blíží konec vodního blahobytu v Česku. O kvalitě vody jsme mluvili s hygienikem panem doktorem Jiřím Kosem.

Voda musí splnit celkem 63 parametrů, abychom ji mohli prohlásit za pitnou. „Ukazatelé se od sebe liší svojí závažností. Některé mají charakter doporučení, což je například obsah některých minerálií, některé mají význam limitující, to znamená, že jejich překročení vylučuje užití vody jako pitné. Sem spadají ukazatele mikrobiologické kvality vody,“ vysvětluje host.

Mezi kohoutkovou a balenou vodou je minimální rozdíl

„Protože balená voda musí splňovat parametry vody pitné. S tím, že já bych paradoxně upřednostnil, pokud mám kvalitního dodavatele, vodu z kohoutku. Například jihlavská voda je velmi kvalitní. Balená voda má při své výrobě dvě fáze, které dodavatel nemůže ovlivnit,“ upozorňuje Jiří Kos. Jedná se především o skladování a distribuci, kdy může být i kvalitní balená voda značně znehodnocená.

Vodu ve studni si nechte zkontrolovat aspoň jednou ročně

„Vlastníkům soukromých studní se doporučuje pravidelná péče. Chtělo by to aspoň jednou do roka udělat posezónní kontrolu. Kontrola by se nezaměřila na všech 63 ukazatelů, ale měla by se kontrolovat mikrobiologická nezávadnost vody, případně chemický ukazatel, který může být specifický pro určitou lokalitu, například dusičnany, které mohou vykazovat sezónní proměnlivost,“ vysvětluje host. Konzumace mikrobiologicky znečištěné vody, tzv. oživené vody, nám způsobí zažívací obtíže.

Spustit audio