Hypoteční úvěry budou od dubna méně dostupné

21. únor 2017
Dobré odpoledne

Od dubna čekají zájemce o koupi nemovitosti na hypotéku znovu přísnější podmínky. Proč bude složitější úvěr na bydlení získat a jak to ovlivní úroky, přišel do poradny Regionu říct finanční poradce Josef Šimon.

Hlavní změnou je to, že Česká národní banka vydá doporučení, aby banky poskytovaly hypoteční úvěry do maximální výše 80 procent částky, na kterou je nemovitost zastavená. I když se jedná jen o doporučení, tak lze předpokládat, že se jím budou banky řídit.

Důvodem je obava z vytvoření realitní bubliny

Česká národní banka tím reaguje na situaci, kdy při velmi nízkých úrokových sazbách rychle roste cena nemovitostí. Na hypotéky tak dosáhnou i méně bonitní klienti, kteří by v budoucnu mohli mít se splácením problémy. Navíc je možné, že nebudou nemovitosti prodejné za současné ceny a to by mohlo vést k podobné hypoteční krizi jako v USA.

Na hypotéky dosáhne méně klientů

Vzhledem k tomu, že banky budou od klienta vyžadovat více vlastních peněz na pořízení nemovitosti, nebude si moci úvěr dovolit tolik lidí jako doposud. Pokud máte stavební spoření, tak by neměl být problém získat překlenovací úvěr ze stavebního spoření a tím mít dostatek peněz ve výši aspoň 20 procent z hodnoty zastavené nemovitosti. V takovém případě je ale třeba počítat s vyšším úrokem.

Po zavedení těchto změn půjdou úrokové sazby nahoru

„Mám informaci, že jedna konkrétní banka bude navyšovat úrokové sazby až o 1,5 procenta ročně, což je docela významný skok,“ říká Josef Šimon. Navíc se očekává, že po ukončení intervencí České národní banky dojde na trhu k navýšení úrokových sazeb. Menší poptávka po bydlení ale může naopak zapříčinit snížení cen nemovitostí.

Spustit audio