I cukroví může být dietní

9. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Chuť a vůně vánočního cukroví nakonec zláká každého. Ale co když si chcete hlídat i váhu. Pár tipů, jak napéct, abyste příliš nepřibrali, přišla do poradny Regionu říct pekařka Jana Kozstolányiová. Pokud nás tlačí čas a chceme napéct rychle, tak je ideální vínové cukroví.

„Opravdu se tam dává víno. Vyválí se placka, vykrajují se ozdoby a po upečení se máčí v cukru. Hotovo je během chvilky. Potom samozřejmě linecké nebo různé kuličky třeba z tatranek. Umeleme si tatranky, dáme tam máslo, rum a uděláme kuličky,“ doporučuje host.

Na štíhlou linii si připravte celozrnné sušenky

Budete na ně potřebovat 100g celozrnné mouky, 80g ovesných vloček, 50g třtinového cukru, 60g bílého jogurtu, dvě vejce, špetka soli a dvě lžičky prášku do pečiva. „Všechny ingredience smícháme v misce dohromady. Můžeme přidat i ořechy, brusinky nebo to, co má kdo rád. Lžičkou dáváme na plech malé hromádky a pečeme na 190 stupňů,“ radí Kozstolányiová.

Pro dobrý pocit si napečte i mrkvové šátečky

Sice nejsou úplně nejzdravější, ale určitě se dají zařadit k cukroví, po kterém zase tolik nepřiberete. A hlavně obsahují zdravou mrkev. Potřebujete 30dkg hladké mouky, 15dkg strouhané mrkve, 25dkg másla, trochu prášku do pečiva. Rozválí se to, uděláte čtverečky a naplníte marmeládou. Po opečení je obalíte v cukru.

Při pečení pro diabetiky musíte mít vhodné ingredience

Musíte kupovat všechny suroviny v dia konzistenci. Ať už jde o marmelády nebo třeba čokoládu. To cukroví se scvrkává, takže se musí počítat s tím, že se musí dělat trochu větší tvary, než jsme zvyklí. Ještě náročnější je pečení pro lidi, kteří trpí celiakií. Kromě speciálních ingrediencí musí být i dokonale umyté nádobí bez jakékoliv mouky. Stejně tak musí být naprosto čisté utěrky a všechny nástroje, které při pečení používáme.

Spustit audio