Infrasaunu může mít doma každý. Je bezpečná pro děti i kardiaky

8. březen 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali Petra Palíka, který se mimo jiné zabývá prodejen saun a infrasaun. Kvůli saunování totiž není nutné chodit do wellness centra, ale můžeme si ho užít i doma.

„Infrasauna pracuje na infračerveném spektru záření, kdy máme v sauně keramická nebo karbonová topidla. Infrasauna se od klasické finské sauny liší tím, že dochází k rovnoměrnému prohřívání organismu, kdy jde až do 4 mm hloubky tkáně,“ vysvětluje host.

Infrasauna je vhodná pro děti

Mohou do ní chodit děti, ale také senioři a dokonce kardiaci. Je to tím, že v infrasauně je výrazně nižší teplota. Dosahuje kolem 50 stupňů. V klasické finské sauně je mnohem tepleji. Obvykle se teplota pohybuje mezi 80 až 100 stupni.

Ideální doba na saunování je ráno

Kdo má ale například problémy se spánkem, může chodit do sauny bez problémů i večer. Organismus se totiž celkově uvolní a potom se lépe usíná. „Je dobré si před saunou dát vlažnou sprchu, vzít si ručníky na nohy a na obličej žínku,“ říká host. Otírání rozevřených pórů čistí pot.

Pobyt v infrasauně spotřebuje podobné množství energie, co jedno žehlení

Větší sauna pro dvě osoby má odběr zhruba 2 kW. Menší pro jednu osobu spotřebují ještě méně. Kvalitnější infrasaunu pro dvě osoby pořídíte kolem 20 tisíc korun. Menší sauny pro jednoho člověka stojí kolem 13 tisíc.

Spustit audio