Je čas zachránit broskve a vysadit česnek

29. říjen 2014
Dobré odpoledne

Na zahrádky a za okna přišly první mrazy. Co to znamená pro zahrádkáře? Zahradnice Mirka Paclová v poradně k počasí říká: „Kdo měl dosud truhlíky na okně, tak pochopil, že je dnes ráno odnese na kompost. Mráz sežehl nať begonií, ale nic se neděje, hlízky zůstanou v zemi, takže begonie hlíznaté i bolivijské stačí odnést domů. Ne do příliš velkého tepla, stačí do sklepa na chladné místo a hlízy vybrat a na zimu uložit.“

Z květinové výzdoby v truhlících patří domů ještě muškáty a fuchsie, zbytek truhlíkových květin se vyhazuje. Přes zimu vydrží vřes, ale musí se pořádně zalévat. Mirka Paclová dodává, že vděčná je i libavka, kdo má skalníky nebo drobné jehličnany, může si je nechat v truhlících.

Ze zahrádky bychom měli přestěhovat domů mečíky a jejich nať odstřihnout asi 10 cm nad hlízou. „Pořádně zakryjeme růže a hortenzie, je dobré na ně nahrnout rašelinu nebo listí. K dispozici jsou i speciální zakrývací materiály na bázi substrátu, které nahrazují zimní přikrývku z jehličí. Choulostivé rostliny je nutné touto dobou už zazimovat a roubované rostliny zabalit do speciálních fáčů,“ doporučuje Mirka Paclová.

Zcela neodkladná v těchto dnech je záchrana broskví. Zahradnice radí postříkat je fungicidním postřikem proti kadeřavosti broskvoní. „Kdo by stříkal až na jaře, vinou nevyrovnaných zim by se mu mohla choroba vyvinout dříve, třeba už v únoru a nemuseli bychom to správné stádium této houbové choroby jarním postřikem stihnout.“

Komu napadá trávník plíseň sněžná, která se projevuje skvrnami na trávě nebo narůžovělým nádechem, měl by také ještě teď využít postřik, který je na tuto plíseň k mání. „Pozor na infikované listí a napadené plody strupovitostí nebo moniliózou. Ty patří spálit nebo jinak zlikvidovat, ale nedávat do kompostu, kde by se z nich stala líheň těchto chorob,“ varuje Mirka Paclová. Radí také využít možnosti na zimu vyset mrkev a dodává, že listopad je ideální dobou pro výsadbu zimního česneku.

Chat s Mirkou Paclovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.